2017-12-21 09:41:31• hírek • MTI

Oroszországban példátlanul sokan hisznek népük különleges történelmi szerepében

Példátlanul magas, 64 százalékos Oroszországban azoknak az aránya, akik abban hisznek, hogy az orosz népnek különleges szerepe van a világtörténelemben - derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpont csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből.

1992-ben még csak 13 százalék vélekedetett így. Abban, hogy az orosz nép olyan, mint a többi, csupán a megkérdezettek 32 százaléka hisz. Negyedszázaddal ezelőtt ez az arány még 80 százalék volt.
 

Az ukrajnai konfliktus előtti utolsó év, 2013 óta 70-ről 83 százalékra növekedett azoknak az aránya, akik büszkék arra, hogy Oroszországban élnek. A 2013-ban kimutatott 53 százalékkal szemben most 67 százalékuk büszke az Oroszországi Föderációra. 
 

A válaszadók 72 százaléka nagyhatalomnak tartotta Oroszországot, és csak 22 százalékuk volt ezzel ellentétes véleményen. Egy év leforgása alatt 76-ról 82 százalékra nőtt azok tábora, akik szerint Moszkvának ezt a nagyhatalmi státust meg kell őriznie, azoké viszont, akik szerint nem kellene ilyen szerepre törni, 17-ről 13 százalékra csökkent.
  

Az orosz társadalmat a megkérdezettek 46 százaléka történelmi, 39 százaléka a lokális identitás (a születés és a gyermekkor helyszínéhez való ragaszkodás), 38 százaléka a területi identitás (a "mi földünkhöz" való viszonyulás) alapján ítéli meg.
 

A felmérést november végén, 137 településen, 1600 fős mintán készült.  Karina Pipija, a Levada-központ szociológusa szerint az eredmények a "posztkrími mobilizációs" hangulatot tükrözik, annak ellenére, hogy "az ellenség elleni küzdelem" aktív fázisa már véget ért. A nagyhatalmi mentalitás a szakértő szerint a Nyugat oroszellenes politikájára adott reakció.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: