2011-03-25 08:29:46• hírek • MTI

Oroszországban is baj van

Amerikai kutatók szerint Oroszországban jelentős a demokráciahiány, és úgy vélik, hogy a helyzet ugyanolyan robbanékony, mint a Közel-Keleten.

Az amerikai emberjogi szervezet, a Freedom House (FH) és a lett politikatudományi központ, a Providus kutatói úgy látják, hogy az erősödő korrupció, az olaj és a gáz drágulása akadályozza a világ legnagyobb országában a sürgető reformokat. Egy évvel az elnökválasztás előtt egyre inkább kérdéses, hogy képes-e belülről megújulni Oroszország - írja David J. Kramer, az FH igazgatója.

Oroszországban - csakúgy, mint a közel-keleti államokban  - gyenge az intézményrendszer, elégtelen az államigazgatás, s a gazdasági hatalom ott is a politikai elit kezében összpontosul.
"Ennek nemcsak az egyszerű orosz polgárok számára vannak komoly következményei, de az Egyesült Államok és az Európai Unió számára is" - állapítja meg Kramer.

A csütörtökön orosz kiadványokban is felbukkant tanulmány kifogásolja, hogy minden közintézményben felüti fejét a korrupció, az igazságügytől a biztonsági szerveken át a médiáig.
Oroszországban a parlamenten kívüli ellenzék és az emberi jogi aktivisták régóta figyelmeztetnek arra, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő a 2012-es elnökválasztás után visszatér a Kremlbe.

"További hat év putyinizmus Oroszországot a közel-keleti államok sorába helyezné" - mondta Christopher Walker az FH egyik kutatója. Dmitrij Medvegyev elnök hivatali ideje fontos céljának nevezte a korrupció elleni küzdelmet, ám megfigyelők hosszú ideje panaszolják, hogy szavait nem követték tettek.Moszkvai városkép
Moszkvai városkép


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: