2015-02-20 10:13:01• hírek • MTI

Oroszország ingyen gázt szállít és újabb segélyt küld a szakadár területekre

Miközben Kijev csütörtökön azt kezdeményezte, hogy az EBESZ helyett az ENSZ-békefenntartók ellenőrizzék a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodás betartását, Moszkva közölte, hogy ingyen gáz szállításával és újabb segélyekkel támogatja az oroszbarát szakadárok kezén lévő régiót.

Oroszország kész ingyen gázt szállítani az ukrajnai szakadár területekre - jelentette be az orosz fővárosban Dimitrij Medvegyev miniszterelnök. Moszkvai sajtótájékoztatóján Medvegyev azt állította, hogy a Donyec-medence teljes lakossága éhezik, az ukrán hadseregtől előző nap elfoglalt Debalcevét is beleértve.

Az orosz kormányfő tájékoztatóját az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság "népi tanácsának" elnöke, Andrij Purgin bejelentése előzte meg, miszerint a kijevi hatalom már hétfőn felfüggesztette a gázszállítást a térségbe, és ezért az orosz gázra tértek át.

A Gazprom órákkal Medvegyev bejelentése után tájékoztatott, hogy megindították a gázszállítást a szakadár területekre. Alekszej Miller, a cég vezérigazgatója közölte, hogy napi 12 millió köbméter gázt küldenek az orosz-ukrán határ menti prohorovkai és platovói szivattyútelepeken keresztül.

Közben az ukrán Naftogaz csütörtökön hivatalosan elismerte, hogy szerdán felfüggesztette a szállítást a szakadárok ellenőrzése alatt álló területekre, mert a harcok miatt megrongálódott a vezetékrendszer.

Előző nap Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter bejelentette, hogy áprilistól drágul az Ukrajnába szállított orosz gáz ára, amit csütörtökön ukrán kollégája, Volodimir Gyemcsusin is megerősített.

Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere a csütörtöki kormányülés után azt közölte, hogy órákon belül újabb orosz humanitárius segélykonvoj indul a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében lévő városokba, köztük a szakadár erők által frissen elfoglalt Devalcevébe. Az újabb, immár a 15. orosz segélyszállítmányban élelmiszerek lesznek - elsősorban a gyakorlatilag éhező idős embereknek és gyermekeknek -, valamint gyógyszerek.

Az előző segélykonvoj február 15-én tért vissza a Donyec-medencéből. Akkor 900-900 tonnányi, 75 százalékban élelmiszert tartalmazó rakományt vittek az orosz kamionok Donyeck és Luhanszk megyébe.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma tisztálkodó szereket tartalmazó szállítmányt is összeállít a Donyec-medence lakosainak, tekintettel a térségben kialakult súlyos egészségügyi és járványügyi helyzetre - tette hozzá Pucskov.

Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető közben azt állította, hogy összesen 3-3,5 ezerre tehető a Debalcevéért vívott csatákban elesett ukrán katonák száma. Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője erről a Rosszija 24 orosz állami televíziónak beszélt kórházi ágyán. A vezetőt a debalcevei ostrom során, a kitörésre készülő ukrán haderő elleni műveletben lőtték meg.

Közlésével szemben Kijev sokkal kevesebb áldozatról tud. Az ukrán vezérkari főnökség szerdai közlése szerint Debalcevénél az utóbbi napokban 22 katona esett el.

A Rosszija 24 a donyecki népköztársaság vezetésére hivatkozva arról is beszámolt, hogy csütörtökön a szembenálló felek a frontvonal egészén betartották a tűzszünetet, bár a donyecki repülőtér környékéről és a város egyik negyedéből tüzérségi tűz hallatszott.

A kelet-ukrajnai orosz szeparatisták - a kiemelt jelentőségű Debalceve város elfoglalása után - saját állításuk szerint már meg is kezdték a nehézfegyverek visszavonását. Az EBESZ-megfigyelők azonban ezt nem tudták megerősíteni.

Az ukrán hadsereg egyik illetékese viszont arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok tüzérsége a kormányerők állásait lövi az Azovi-tenger partján lévő Mariupol kikötőváros közelében, Sirokine településnél.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője csütörtöki tájékoztatóján leszögezte, hogy nem lehet tűzszünetnek nevezni azt, ami jelenleg Ukrajna területén zajlik. Debalceve szakadár megszállása után komoly veszély fenyegeti a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján lévő Mariupol kikötővárost is - vélekedett. Kifejezte meggyőződését, hogy a nemzetközi békefenntartók jelenléte megakadályozhatná a további támadásokat, és lehetőséget teremtene a tűzszünetet megsértők azonosítására.

Andrij Liszenko, a kijevi "terrorellenes" hadműveleti parancsnokság szóvivője arról számolt be csütörtökön, hogy az elmúlt egy napban az érvényben lévő tűzszünet ellenére összesen 14 ukrán katona esett el, és 172 sebesült meg a kelet-ukrajnai harcokban. Bár a szóvivő nem tért ki rá, a sajtójelentések alapján valószínűsíthető, hogy a katonák nagy része Debalcevében és környékén halt meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: