2014-07-20 17:27:32• hírek • Shiri Zsuzsa/MTI

Súlyos harcok folytak Gázában, sok palesztin halott

Legkevesebb negyven palesztin vesztette életét az izraeli erők Gáza város északkeleti része ellen indított támadásában az izraeli sajtóértesülések szerint. A Hamász három órás humanitárius tűzszünetet kért a sebesültek összegyűjtéséhez a vöröskereszt közvetítésével, Jeruzsálem két órás időtartamra elfogadta a kérést, de fél óra múlva mégis folytatódtak a harcok.

Gáza város Szadzsahíja negyedében legkevesebb negyven palesztin meghalt és négyszáz megsebesült a hajnal óta tartó harcokban. Ezrek menekülnek a veszélyeztetett térségből, sűrű tömör füst emelkedik a házak fölé, amelyről nem világos, hogy az izraeli tüzérségi tűz, vagy a Hamász ott tárolt és felrobbant arzenálja okozza-e.
A negyed lakóit a hadsereg előzetesen távozásra szólította fel, azonban a palesztinok nagy része otthonában maradt, sokaknak ugyanis nem volt hová elmenekülni és a Hamász is maradásra kérte a lakosokat.

Mahmúd Abbász palesztin elnök mészárlásnak nevezte az izraeli hadsereg Szadzsahíja negyedben folytatott, újabb civilek halálát okozó katonai műveletét. A Hamász izraeli települések elleni rakétatámadásainak megállítására indított, Erős szikla hadművelet tizenkét napja alatt a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig a legkevesebb háromszázhetven palesztin vesztette életét, akiknek többsége civil volt.

A szárazföldi hadműveletek csütörtök esti megindítása, és különösen a vasárnap hajnalban Szadzsahíja negyedben folytatott harcok nyomán nőtt az izraeli hadsereg sebesültjeinek a száma. A rádió jelentése szerint több mint ötven sebesült katonát ápolnak különböző izraeli kórházakban, akik közül hétnek súlyos az állapota. A harcokban eddig öt izraeli katona és két civil vesztette életét.

Peter Lerner katonai szóvivő szerint az övezet északi részében zajló harcokban a „Hamász megpróbálja megvédeni infrastruktúráját és az összetűzések nagy része az alagutak környékén folyik." A szárazföldi hadművelet egyik kifejezett célja, hogy elpusztítsa a Hamász palesztin szélsőséges szervezet föld alatti alagúthálózatát, számos járat ugyanis Izraelbe vezet.

Az izraeli hatóságok elhatározták, hogy vasárnap este humanitárius tábori kórházat létesítenek a Gázai övezet északi sarkában az erezi átkelőnél, amely védve lesz a gázai rakétáktól és ahol az izraeli szakemberek a gázai civilek ápolását vállalják. A tábori kórházban műtőket és kórtermeket, valamint szülőszobákat is berendeznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: