2015-09-10 19:52:13• hírek • Shiri Zsuzsa

Oroszország és Irán is katonákat küldött Szíriába?

Izraeli biztonsági források szerint több száz iráni katona érkezett Szíriába, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoljanak.

A Háárec című újság honlapja szerint az iráni Forradalmi Gárda egységeit vetették be az utóbbi napokban elsősorban a Hezbollah csapatainak megsegítésére Damaszkusztól északnyugatra, Zabadani környékén, a libanoni határnál.

A Háárecnek nyilatkozó, meg nem nevezett biztonsági forrás szerint Aszad már csak Szíria területének mintegy negyedét uralja, főként a "kis Szíriának" vagy "Alavisztánnak" is nevezett részeket, Latakia tengerparti vidékét, Tartosz kikötőjével. Damaszkuszt is fenyegetik az Aszad-ellenes erők, mind az Iszlám Állam, mind a különböző felkelő egységek. A Golán-fennsíkon Kader és Hán Arnaba drúz falvak és környékük vannak még a kormányerők kezén, de ezeken a területeken is egyre inkább visszavonulni kénytelenek.

Izraelben azt feltételezik, hogy a Forradalmi Gárda bevetését Irán egyeztette Oroszországgal, talán azon a Moszkva által tagadott találkozón, amely Kaszem Szulejmáni, az al-Kudsz Erőknek, az iráni Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott egységének parancsnoka és Vlagyimir Putyin orosz elnök között zajlott le egy hónappal ezelőtt.

Az iráni csapatok mellett orosz katonák is harcolnak Szíriában, amelyek jelenlétét szerdán a Kreml megerősítette, noha a szíriai információs miniszter tagadta.

Az izraeli biztonságiak szerint az orosz katonai jelenlét Szíriában jelenleg főként tanácsadókra és egy biztonsági egységre szorítkozik, s ezek az erők arra készülnek, hogy a jövőben orosz vadászgépeket és harci helikoptereket telepítsenek a Latakiánál lévő katonai repülőtérre.

"Latakia és Tartúsz enklávéja fenyegetés alá került, és orosz érdek az ottani jelenlétük. Meg akarják védeni az Aszad-rezsimet, és részt akarnak venni az Iszlám Állam elleni harcban" - mondta Móse Jaalón izraeli védelmi miniszter csütörtökön biztonságpolitikai újságíróknak.

"Az orosz jelenlét vajon meg fogja változtatni a szíriai erőegyensúlyt? Nehéz ezt megállapítani. De valószínűleg meghosszabbítja a harcokat, mert az Iszlám Állam nem adja fel. Értékelésünk szerint tovább fog folyni a harc és a vérontás, a szíriaiak összes emberi tragédiájával együtt" - tette hozzá Jaalón.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: