2009-03-28 10:47:02• hírek • MTI/ITAR-TASZSZ

Orosz-amerikai csúcstalálkozó

Biztonsági kérdésekről és a kétoldalú viszonyról tárgyal majd Londonban szerdán Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök - hangsúlyozta szombaton Moszkvában újságírók előtt Szergej Prihogyko orosz elnöki tanácsadó, aki bejelentette: az április elsejei találkozón két nyilatkozatot írnak alá az államfők, a hadászati támadó fegyverzetekről, illetve az orosz-amerikai viszonyról.

Prihogyko tájékoztatása szerint a szerdai - a G20 országcsoport csúcsértekezlete alkalmából tervezett - megbeszélésükön Obama és Medvegyev megállapodnak az újabb orosz-amerikai csúcs időpontjáról is.
Az orosz elnöki tanácsadó a Londonban elfogadásra kerülő nyilatkozatokat jó kiindulópontnak minősítette a további munkához a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése, illetve az idén lejáró START-1 szerződés felváltására formálódó új szerződés kidolgozása szempontjából, s kitért arra is: Medvegyev elnök szeretne megállapodni az amerikai elnökkel, hogy megkezdik az európai biztonsági szerződés kidolgozását is. A tanácsadó szerint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása problémájában téma lesz az iráni és az észak-koreai kérdéskör is az elnökök megbeszélésén, valamint az afganisztáni helyzet is napirendre kerül. 

Prihogyko "ismerkedő" jellegűnek, "az órák egyeztetését" szolgálónak minősítette az első Obama-Medvegyev találkozót, hangsúlyozva, hogy az elnökök külön is találkoznak amellett, hogy a G8 országcsoport júliusi olaszországi csúcsértekezlete, illetve az  Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, az őszi szingapúri APEC-csúcs is alkalmat ad a kétoldalú tárgyalásokra.

 

Az orosz elnöki tanácsadó hangsúlyozta, hogy az orosz-amerikai csúcs kapcsán a Kreml realista, látja az országokat megosztó ellentéteket "és nem ringat olyan illúziókat, hogy azokat könnyen fel lehet majd számolni". "Problémák mindig akadnak, s bármely országok kapcsolataiban, így még inkább olyan országok tekintetében, mint Oroszország és az Egyesült Államok. A lényeg nem a fájdalmas pontok megléte, hanem az államközi viszony olyan algoritmusa, amely biztosítaná e kapcsolatok hatékonyságát, civilizált és építő jellegét, azt, hogy egészében kedvező irányba fejlődjenek" - mondta Prihogyko, konstruktívnak minősítve az új amerikai adminisztráció hozzáállását a kétoldalú kapcsolatok kiigazítására. 

Emlékeztetett arra is, hogy Obama és Medvegyev eddig már kétszer beszélt telefonon (november 8-án és január 26-án), illetve üzenetet is váltottak az államfők (az orosz államfő január 29-i üzenetére február 9-én válaszolt az amerikai elnök). Első személyes találkozójukat egyórásra tervezik.

Pirhogyko tájékoztatása szerint Dmitrij Medvegyev a G20-csúcs alkalmából Londonban találkozik a brit kormányfővel, a kínai elnökkel, a német kancellárral és az ausztrál miniszterelnökkel is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: