2010-08-27 11:10:05• hírek • MTI-press

Orosz milliomos: csak jachttal a menő

Monte Carlo csillogó kaszinói, Courchevel és St. Moritz divatos alpesi síparadicsomai már hozzászoktak az orosz akcentushoz. Manapság a gazdag oroszok a nyílt tengereket árasztják el, sokmillió dolláros jachtokkal cserélik fel drága autóikat. Tavaly meredeken nőtt a legmagasabb osztályú hajóik száma. Roman Abramovics, az angol futballcsapat, a Chelsea milliárdos tulajdonosa már olyan jachtflottával büszkélkedik, amelynek egyik tagja legkevesebb 300 millió dollárba került.

Ruben Hohrjakov orosz üzletember úgy próbál hasznot húzni a legújabb őrületből, hogy egyedülálló háromárbocos vitorlás hajót épített nagypénzű honfitársai igényeinek kielégítésére. A hajó különleges felépítése lehetővé teszi, hogy sokkal gyorsabban haladjon, mint osztályának legtöbb más jachtja, elérve akár a 20 csomós csúcssebességet. A teljesítmény alapján Hohrjakov méltán keresztelhette hajóját a Hullámokon futó névre.

Chris Weafer, az oroszországi üzleti elittel kapcsolatos kérdések szakértője elmondta a Reuters hírügynökség munkatársának, hogy sok orosz oligarcha számára egy jacht birtoklása egyszerűen eszköz arra, hogy társai előtt fitogtathassa saját gazdagságát. Weafer, aki az Uralszib befektetési bank fő stratégája, úgy véli, hogy a jachtok az idei év legszükségesebb játékszerei. Viszont sok új jachttulajdonos számára az élvezet inkább a tulajdonlással kapcsolatos, mintsem azzal, hogy a hajót valóban vízre tegyék.


Az orosz milliárdosok között a yacht a státusszimbólum
Az orosz milliárdosok között a yacht a státusszimbólum


A jachtok közül sok egyszerűen kikötve marad a Moszkva folyó mólóinál, vagy a Moszkva és Szentpétervár körüli sok tó egyikének dokkjában sorvadozik, ahol inkább fogadások helyszíneként szolgál, mintsem hogy a habokat szelné.

Tartanak a kalózkodástól

Hohrjakov nem ért egyet ezzel a megállapítással. Közölte, hogy megajachtja, amely 45 utas és 12 főnyi személyzet befogadására képes, még az idén kihajózik a Vörös-tengerre, mielőtt jövőre körutat tenne a Földközi-tengeren. A jachtot ellátták pezsgőfürdőkkel, szoláriumokkal, valamint hatalmas napozó fedélzettel és műholdas tévékkel, ami elvárható kényelem a luxus körutazásokhoz.

Tim Severen brit világutazó, aki részt vett a hajó nyári bemutatásán a lengyelországi Gdansk városában, dicsérte újszerű kialakítását és fedélzeti technológiáját. "Sok vitorlás hajót láttam már életemben, el kell azonban mondanom, hogy nincs hozzá hasonlítható más hajó" - állapította meg.


Látványos Jacht a horvát partoknál
Látványos Jacht a horvát partoknál


A rajta való hajózás azonban nem olcsó, egy egyhetes út ára személyenként 3500 és 35 000 euró között mozog.
Hohrjakov elmondta, hogy gyermekkori álma volt "létrehozni" egy olyan vitorlás hajót, amely megjelenésében egyedülálló, ugyanakkor kibírja a nyílt tengeren a leghevesebb hullámokat is.
Az egyetlen dolog, amely aggasztja őt és üzleti partnereit az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Németországból és Izraelből, az az indiai-óceáni kalózkodás Afrika partjainak a közelében. "Igaz, hogy terveztünk egy utazást az Indiai-óceánra, el kellett azonban állnunk tőle" - árulta el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: