2014-09-28 19:09:43• hírek • MTI

Orosz katonai tábort létesítettek Krímben

Az orosz fegyveres erők katonai tábort állítottak fel az elcsatolt Krím félsziget északi, Ukrajna többi részével határos térségében, valamint páncélozott járműveket szállítottak oda - közölte vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője.

Andrij Liszenko az ukrán határőrszolgálattól kapott információkra hivatkozva elmondta: mintegy háromszáz orosz katona tartózkodik a Csonhar településtől nem messze kiépített sátortáborban. Ezen kívül Dzsankoj vasútállomására érkezett Kercsiből egy szerelvény harminc páncélozott katonai járművel, illetve teherautóval.

Kijev elképzelhetőnek tartja, hogy az orosz fegyveres erők a Krím felől készülnek behatolni Donyeck megye déli részébe azzal a céllal, hogy a szárazföldi összeköttetést teremtsenek a félsziget és Oroszország között.
Liszenko közölte továbbá, hogy előző nap a határőrök két Mi-8-as katonai helikoptert berepülését észlelték Ukrajna területére az orosz-ukrán határ Luhanszk megyei, az ukrán fegyveres erők ellemőrzése alatt álló szakaszán, Sztanicja Luhanszka és Kraszna Talivka települések között. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt egy nap alatt orosz repülőgépek nem sértették meg Ukrajna légterét, és az ukrán határőrökre sem lőttek az orosz oldalról.

Közben Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője vasárnap arról írt Facebook-oldalán, hogy szombat délután óta a Moszkva-barát szeparatisták egyre gyakrabban veszik tűz alá az ukrán fegyveres erők állásait a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet térségében. Közlése a szerint vasárnap kora reggel óta kilenc tüzérségi támadás érte az ukrán egységeket. A szakadárok főként tarackágyúkkal, aknavetőkkel és rakéta-sorozatvetőkkel lövik a fegyveres erők állásait.

A terrorellenes művelet sajtóközpontja vasárnapi közleményében megerősítve Timcsuk értesüléseit arról számolt be, hogy Luhanszk megyében a megyeközponttól nem messze, északra fekvő Scsasztya településnél érte tüzérségi támadás az ukrán fegyveres erőket. Donyeck megyében tovább támadják a szakadárok a megyeközpontban lévő nemzetközi repülőteret, valamint a Donyeck közeli Piszki településnél, illetve a Debalcevénél szolgáló ukrán egységeket. A műveleti parancsnokság közölte, hogy az ukrán katonák visszaverték a szeparatisták támadásait, és tartják állásaikat az említett területeken.

A donyecki városvezetés közleménye alapján vasárnap délelőtt tüzérségi lövések robajai hallatszottak a város központjában. Sérültekről, áldozatokról nem érkezett hír.

Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap a Twitteren keresztül közölte, hogy előző éjjel 12 ukrán katonát szabadítottak ki a szakadárok fogságából. A katonák nyilvánvalóan túsztárgyalás, illetve fogolycsere útján nyerték vissza szabadságukat, de erre az államfő nem tért ki. Annyit közölt, hogy az említett katonákat a szakadárok Donyeckben, Luhanszkban, illetve Krasznodonban tartották fogságban.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szeptember 23-i adatai alapján mintegy 700 ukrán katona van a Donyec-medencében fogságban. Az elmúlt napokban néhány tucatnyian nyerték vissza szabadságukat a fogolycseréről szóló Kijev és a szeparatisták képviselőinek a minszki tárgyalásokon elért egyezségének eredményeként.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: