2014-08-25 21:09:00• hírek • MTI

Orosz katonai konvoj hatolt be Ukrajna területére

Kijev szerint több páncélozott harcjárműből és harckocsikból álló konvoj hatolt be hétfőn Oroszország felől Ukrajna területére a Donyeck megye déli részén, Mariupoltól nem messze lévő Novoazovszk városánál. Moszkva cáfolta a behatolást, ugyanakkor bejelentette, hogy újabb segélyszállítmányt készül küldeni a harcok sújtotta Kelet-Ukrajnába.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szavai szerint Moszkva diplomáciai jegyzékben értesítette Kijevet részletesen felsorolva, mit kívánnak segélyként szállítani. Moszkva még a héten el akarja juttatni a segélyszállítmányt Ukrajnába. A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője esti kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ukrán "terrorellenes" erők egy egysége kilőtt két orosz harckocsit azok közül, amelyek hétfőn behatoltak Oroszországból Ukrajna területére.

Andrij Liszenko szavai szerint az orosz "diverziós és hírszerző csapat" több tagját foglyul ejtették. Konkrét számot azonban nem említett. Elmondta, hogy az ártalmatlanná tett két harckocsi a dél-donyecki Mariupol kikötővárosa felé tartott. "Ezt követően a Mariupol felé vezető úton semmilyen harci cselekmény nem történt, a területet az ukrán katonák blokád alá vonták" - tette hozzá.

A nap folyamán előbb a Donbasz és az Azov ukrán önkéntes zászlóaljak vezetői közölték, hogy páncélozott járművek és harckocsik hatoltak be orosz területről Ukrajnába Donyeck megye déli részén, Novoazovszk városánál. A dél-donyecki határszakasz egyébként - ahol a páncélozott járművek Kijev szerint behatoltak -, valamint a környező terület az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.
A hírt később a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnoksága, és a nemzetvédelmi tanács is megerősítette. Az RNBO szóvivője  szerint "orosz katonák donyecki szeparatistáknak adva ki magukat" megkísérelték kiterjeszteni a fegyveres konfliktust Donyeck megye déli részére.

Arról, hogy milyen és hány katonai jármű kelt át a határon, a különböző katonai források más-más adatokat hoztak nyilvánosságra. Szemen Szemencsenko, a Donbasz parancsnoka szerint mintegy 50 páncélozott jármű hatolt be Ukrajnába. Ebből 40 Mariupol felé vette az irányt, a többi észak felé, a szakadárok ellenőrzése alatti Amvroszijivka irányába. Ihor Moszijcsuk, az Azov parancsnokhelyettese arról adott hírt a Facebook-on, hogy mintegy 30 harckocsi hatolt be ukrán területre. A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője pedig korábbi sajtótájékoztatóján tíz harckocsiról, két páncélozott szállító járműről és két Ural teherautóról számolt be, amelyeknek nagy részét szavai szerint már a határ közelében feltartóztatták, a többit pedig "nyomon követték".
A német kormány elítélte hétfőn, hogy oroszbarát szeparatisták ukrán hadifoglyok tucatjait kényszerítették felvonulni Donyeck főterén vasárnap.

A kormány szóvivője szerint "eléggé valószínű", hogy háborús bűntettnek minősítik az esetet. Martin Schäfer hozzátette: "kivételesen ízléstelen ami történt, és ennyivel nincs elintézve az ügy".
Oroszbarát szeparatisták ukrán hadifoglyok tucatjait kényszerítették arra vasárnap, hogy vonuljanak végig a lázadók ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai Donyeck főterén.

Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházának elnöke ezzel szemben a Kijevben vasárnap tartott függetlenség napi katonai díszszemlét kifogásolta. Szerinte az az ukrajnai válság kiszélesítését célzó agresszív terveket szemléltette. Az orosz duma elnöke bírálta az ukrán vezetést, amelynek megnyilatkozásaiban és tetteiben szerinte egyre jobban teret nyer a nacionalizmus és nemzetiszocializmus.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára az APA osztrák hírügynökségnek adott hétfői interjújában az ukrajnai konfliktus politikai rendezését szorgalmazta. Lamberto Zannier kifejtette véleményét, miszerint Oroszország nem érdekelt abban, hogy szomszédságában a konfliktus okozta instabilitást fenntartsa. Zannier szerint fegyveres úton nem lehet megoldani a konfliktust.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: