2011-12-12 13:12:23• hírek • Sárközy Júlia, MTI

Lázadáshullám az olasz börtönökben

Karácsonyi robbanástól tartanak az olasz rendőrszakszervezetek, miután az elmúlt hétvégén a rabok különféle tiltakozásformáitól voltak hangosak a túlzsúfolt börtönök.

Teljes a készültség Olaszország több mint kétszáz büntetésvégrehajtási intézetében, ahol az alig több mint 44 ezer rabra tervezett cellákban több mint 68 ezren szoronganak.

Elsőként az anconai Montacuto börtönének női szárnya lázadt fel, ahol a rabok fűtetlen cellákban, földre fektetett gumimatracokon alszanak. Az elítéltek felgyújtották celláikat, borotvapengével öngyilkossággal fenyegettek, mások ajkukat összevarrva tiltakoztak. A 178 férőhelyes anconai börtönben 448-an töltik büntetésüket. A lázadás lecsillapodása után csak annyit tudtak tenni, hogy tizenhárom rabot más börtönbe helyeztek át. Máshol sincsen hely - jegyezte meg az olasz sajtó.

Parma börtönében lepedőket gyújtottak fel és ételt dobálva tiltakoztak a rabok. Egy börtönőr füstmérgezést szenvedett. Ebben a börtönben ötven különösen veszélyes maffiavezért őriznek, közöttük Bernardo Provenzanót, a 2006-ban elfogott szicíliai keresztapát és a szükségesnél 170-nel kevesebb a börtönőrök száma - mondta Giovanni Battista Durante, a SAPPE, a börtönökben szolgáló rendőrök független szakszervezetének főtitkára. A jelenleg kevéssel több mint 39 ezer börtönőr létszámemelését szorgalmazta hangsúlyozva, hogy a büntetésvégrehajtási intézetekben országos szinten uralkodó feszültség láncreakciót indíthat el.  

Paola Severino, az új olasz kormány belügyminisztere szerint a börtönök túlzsúfoltságára az elektronikus karperec hozhatna megoldást. Ezt Olaszországban már 2001-ben bevezették, de a gyakorlatban alig alkalmazzák. A kevésbé súlyos bűncselekményért elítélt, nem visszaeső rabok hagyhatnák el a börtönt karpereccel.

Túlzsúfoltság van az olasz börtönökben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: