2019-01-12 06:25:00• hírek • Szatmár.ro

Örökségünk őrei: eseménydús időszakon van túl az Avram Iancu csapata

Olvasóink számára már biztosan ismerős az Örökségünk őrei nevű kezdeményezés, melynek során iskolás csapatok egy-egy megmentendő értéket, egy emlékművet fogadnak jelképesen örökbe. Az alábbiakban a Avram Iancu Általános Iskola csapatának beszámolóját közöljük az elmúlt időszak eseményeiről.

"Az Örökségünk Őrei program első fordulójának végéhez érkeztünk. Visszatekintve rengeteg élményen, eseményen vagyunk túl. Október végén a koordinátorok kiválasztották a csapattagokat, Ilyés Dávid, Kis Kasza Szász Alexandra, Lengyel Ottó, Lizák Vivien, Májer Johanna, Nagy Zsófia, Piscoran Raymond, Polgár Evelin, Reiz Krisztián, Szilágyi Cintia, Tempfli Patrik, Vaida Alexandra, Vajda Erik képviselhették iskolánkat.


A novemberi hónap során kezdődtek a főbb tevékenységek: Muhi Sándor grafikus és helytörténész megtartotta előadását az épületről, melyről másnap cikk jelent meg a Szatmári Friss Újságban. Majd a dokumentálódás során talált képek és saját fotóink nyomtatása után plakátot készítettünk, megmutatván követőinknek, hogy milyen volt a vasútállomás épülete és milyen napjainkban.


November közepén meglátogattuk a pályaudvart és főépületet, felmértük állapotát, beszélgettünk dolgozókkal. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen munkálatok zajlanak éppen. Megtudtuk, hogy sajnos minimális javításokról van szó, mivel a teljes körű felújítást tartalmazó projekt nem valósult meg dokumentumok hiánya miatt. November végén a City Rádió műsorában szerepeltünk, beszélgettünk a műsorvezetővel a projektről, az állomás épületéről, a környékről, aktivitásunkról.


Decemberben ellátogattunk a 13-as óvodába előadást tartani a gyerekeknek. A kicsik figyelmesen hallgattak minket, válaszoltak kérdéseinkre majd végezetül vonatos kifestőt kaptak, hogy emlékezzenek ránk és a vasút, a vonatok fontosságára. Flashmobot is készítettünk, melyet iskolánk udvarán mutattunk be. A tánc, az egész figyelemfelkeltés nagyon sikeres volt, velünk táncoltak a nézők és mindenki egyre kíváncsibb lett az állomásra és főépületére.


Lőrincz Tibor volt vasúti mérnök és bélyeggyűjtő is ellátogatott hozzánk és előadást tartott nekünk az állomásról és a vasúti vonalakról. Érdekes levelezőlapot, borítékokat és bélyeget mutatott nekünk, melyek a vasútállomás 115-ik születésnapjára készültek 2014-ben. Karácsony előtt egy kis filmet készítettünk az állomáson, igyekeztünk ünnepi hangulatot teremteni énekünkkel gyertyáinkkal, csilingeléssel megmutatni követőnknek a hótakaró borította állomást és ezzel kellemes ünnepet kívánni. December végén ismét megjelentünk a sajtóban.


Elmondhatjuk, hogy aktív 3 hónapon vagyunk túl, szerettük volna minél változatosabb tevékenységek segítségével felhívni lakosságunk figyelmét eme építményre. Facebook-oldalunkon több mint 800 követővel büszkélkedünk, ami visszaigazolás számunkra, hogy sokakat érdekel ez a régi épület, amely sajnos nem egykori fényében tündököl. Pár napig még lehet kedvelni oldalunkat és megkérnénk minden kedves olvasót, hogy ha eddig még nem tette meg, akkor január 15-ig keressen meg minket a Facebook közösségi portálon, a Szatmárnémeti Vasútállmásra kattintva."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: