2018-12-11 07:06:18• hírek • Szatmár.ro

Örökségünk őrei: Ki mit tud a Püspöki Palotáról?

December 10-én, hétfőn 14 órától került sor a Hám János Római Katolikus Líceum dísztermében arra a vetélkedőre, amelyen 3 fős 6. és 7. osztályos tanulókból álló csapatok mérték össze tudásukat a szatmári római katolikus püspöki palotáról. A verseny szervezői azok a XI. osztályos diákok, akik beneveztek az „Örökségünk Őrei- Fogadj örökbe egy műemléket!” versenybe, ők a „Püspöki Palota Őrei”.

A verseny feladatai között szerepel olyan tevékenységek szervezése, amelyek a választott épületet népszerűsítik, ezért úgy gondolták, hogy a megszerzett információikat megosztják kisebb társaikkal és egy vetélkedőre hívják őket, amelyen bizonyíthatják mennyi mindent tanultak a Püspöki Palotáról.
 

A vetélkedőt megelőzően a Palota Őrei egy idegenvezetést tartottak a diáktársaik számára. Ebből megtudhatták, például, hogy mikor alakult a szatmári katolikus egyházmegye, ki tervezte a püspöki palotát, miről nevezetes a kápolna oltára vagy éppen kiket ábrázolnak a díszterem festményei. Az idegenvezetésben  rutinosnak mondhatók a diákok, hiszen az elmúlt hetekben már bemutatták a palotát a IX. B és XII. B osztály tanulóinak is.
 

Magára a vetélkedőre az iskola dísztermében került sor, ahol öt csapat mérte össze tudását. A feladatok sorát villámkérdések nyitották ,ahol néhány másodpercen belül kellett válaszolni a kivetítőn megjelenő kérdésekre. Ezt követően a lépcsőházban található korpuszról írhatták le két percben mindazt, amit róla tudnak. A kézügyességüket is próbára tette a puzzle, ahol a díszterem képeit kellett minél gyorsabban összerakni és természetesen további pontokért kitalálni, hogy kit ábrázol, illetve ki festette.



A Püspöki Palota éke a kápolna. Ezzel kapcsolatban azt a feladatot kapták, hogy írják le miért nevezetes  az oltára illetve kiket ábrázolnak a mennyezet alatti domborművek. Szó esett a palota egykori lakóiról is, hiszen össze kellett kapcsolni a püspökök nevét a palotán tett fejlesztéseikkel. A második világháború idején az épület bombatalálatot kapott, melyben 21 ember vesztette életét és az épület is súlyos károkat szenvedett. Ezzel kapcsoltaban is kaptak kérdéseket a diákok. Végül tippelhettek arra, hogy hány utcára néző ablaka van a palotának, és hogy hány lépcsőfok vezet fel az emeletre.
 

A zsűri elnöke Muhi Sándor, rajztanár, helytörténész, a Babes-Bolyai Egyetem kihelyezett tagozatának oktatója volt, aki a püspöki palota kiváló ismerője. A zsűri további tagjai: Barkoczi Éva, történelemtanár és Tallián Anna, a Palota Őrei csapatának kapitánya és a Rákoczi Szövetség iskolai szervezetének elnöke. A verseny igen szoros volt, a gyerekek felkészültségét bizonyította, hogy a helyezések közötti sorrendet a tippek döntötték el. A végeredmény a következőképpen alakult: I. helyezést ért el az Erdei Márton, Barthalis Ambrus és Talián Franciska, 6. osztályos diákokból álló csapat, II. helyezett: Ádámkó Bence, Jeromos Kincső és Orosz Johanna, a 7. osztályból és a dobogó harmadik fokára a Szász Ádám, Fazekas Hunor és Balázs Dániel , szintén 7.-esekből álló trió léphetett fel.
 

A vetélkedő jó hangulatban zajlott és a szervezők elégedetten, a versenyzők pedig számos ismerettel és jutalomkönyvekkel , illetve oklevéllel gazdagodva térhettek haza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: