2016-05-10 11:54:10• hírek • Szatmár.ro

Örökségünk értékei

Az elmúlt hétvégén ünnepelték Nyíregyháza városnapját. A rendezvényeken a testvérváros Szatmárnémetiből Szőcs Péter és Nits János, az RMDSZ városi tanácsosai, Thorockay Sándor, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke, valamint Kereskényi Sándor irodalomtörténész vett részt.

A küldöttséget dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte, aki szomorúan állapította meg, hogy az utóbbi négy évben a testvérvárosi kapcsolatok meglehetősen kiürültek, Szatmárnémeti polgármestere még az idei városnapokra szóló meghívót is válasz nélkül hagyta. Ennek ellenére a két város közötti kapcsolat az intézményi támogatás nélkül is élő maradt, köszönhetően főként a civil szervezetek aktivitásának és az Identitás Alapítvánnyal kialakított partneri együttműködésnek. Az alpolgármester úr reményét fejezte ki, hogy a nem kevés erőfeszítéssel életben tartott testvérvárosi kapcsolatok szatmárnémeti vezetésének megújulása révén új erőre kaphatnak.

A szatmárnémeti meghívottak „Értékes örökségünk" címmel rendezett kerekasztalon vettek részt. A nyíregyházi előadók Kujbusné Dr. Mecsei Éva levéltár igazgató, Dr. Nagy Éva főiskolai tanár és Dr. Augusztinyi Krisztina jogász Nyíregyháza települési értéktárát és az ehhez kapcsolódó értékmegőrző és népszerűsítő tevékenységeket mutatták be. A szatmári résztvevők városunkban zajló hasonló jellegű tevékenységekről, a helytörténeti kutatások alakulásáról, a helyi civil szervezetek aktivitásáról és a Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozatáról számoltak be. Szatmárnémeti épített örökségének néhány jellegzetes darabját, köztük a Vécsey házat, a Tűzoltótornyot, a Székesegyházat, a Láncos templomot és az egykori Pannónia szállót fényképes posztereken mutatták be.

A város napi rendezvények fő helyszínén, a Nyíregyháza főterén felállított színpadon három szatmári hagyományőrző együttes is fellépett. A nagykárolyi Rekettye Népi Együttes, az Aranykapu Kulturális Egyesület citerazenekara és a bogdándi Rozsmalint néptáncegyüttes színvonalas műsorát nagy szeretettel fogadta a helyi közönség és többszörös visszatapsolással jutalmazta.

Szatmárnémeti küldöttség Nyíregyházán

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: