2018-11-22 10:16:17• hírek • Nagy Tímea

Örökségünk Őrei: mivel is foglalkozik a 10 Szatmár megyei csapat?

Foto: mediaklikk.hu
Foto: mediaklikk.hu

Épített örökségünk több, mint régi házak, kastélyok, romok összessége. Élő tanúja múltunknak, kultúránknak, mestertudásunknak. 

Szerte Erdélyben, de különösen a szórványvidékeken életbevágóan fontos az értékmegőrzés,  ennek tudatában indította útjára a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben, a Szórvány Cselekvési Terv részét képező, elsősorban diákokat, iskolákat megcélzó Örökségünk Őrei - Fogadj örökbe egy műemléket programot.

 

A kezdeményezés célja a szórványban és interetnikus környezetben élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által. Kiemelt cél ugyanakkor megértetni a kisiskolásokkal, a nagyobbakkal, de a pedagógusokkal, szülőkkel is, hogy a kultúra – amelynek az épített örökség is része – köt össze egy nemzetet, az ezekre való odafigyelésnek van igazán megtartó ereje. Akkor vagyunk biztonságban, ha épített örökségünket nem lerombolják, hanem műemlékeinket, templomainkat, kastélyainkat karbantartják, felújítják, ismerik és látogatják – olvashatjuk a program hivatalos leírásában a párt weboldalán.

 

Megyénkben 10 iskolás csoport fogadott örökbe egy-egy műemléket. A programmal kapcsolatban a Szatmár megyei csapatok koordinátorának, Szénás Szabolcsnak a gondolatait idézzük az alábbiakban:

 

„Sokszor van úgy, hogy mai rohanó világunkban nemes egyszerűséggel elmegyünk dolgok mellett. Ugyan tudomást veszünk róluk, de mégsem adunk kellő időt magunknak a megismerésre, a kíváncsiságra, a felfedezésre és az ezekben rejlő örömökre. Nagyon sok esetben a mindennapi teendőink közepette elsuhanunk épített örökségünket jelentő műemlék épületek előtt, természetesnek vesszük létezésüket, mégis oly keveset tudunk azok múltjáról és jelenéről, holott van mire büszkének lenni, van amit megismerni és van amit megmutatni másoknak is.

 

Éppen ezért jó érzéssel tölti el az embert, amikor egy kezdeményezés jól működik. Szatmár megyéből 10 csapat vállalta, hogy felfedezésre készen állva örökbe fogad, feltérképez és bemutat egy-egy műemléket az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket projektben.

 

Jól látható, hogy azon a sztereotípián túl, hogy "a fiatalok egész nap csak a telefonjaikat nyomogatják", részesei kívánnak lenni vagány projekteknek, látnak fantáziát mikrokörnyezetük szebbé tételében, elhivatottak egy nemes ügy mellett és elképzeléseikkel nyomot kívánnak hagyni.

 

Hatalmas öröm, hogy megyei koordinátorként részem lehet ebben. Ezért érdemes dolgozni!”

 

A tíz csapatnak feladata az is, hogy a projekt keretei közt végrehajtott munkájukat a közösségi oldalakon prezentálják. Ezeknek az oldalaknak az elérhetőségeit itt találják:

 

Örökségünk a szatmárnémeti Zsinagóga – Kölcsey Ferenc Főgimnázium

A Szatmárnémeti Református Gimnázium őrei – Református Gimnázium

Örökségünk Őrei-Pálfalvi Teleki kúria – Ion Creanga Általános Iskola

Értékőrzők - Kalazanci Szt. József Római Katolikus templom – Szent József Római Katolikus Líceum, Nagykároly

Örökségünk Őrei Tűzoltótorony – Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola

Szatmárnémeti Vasútállomás - Avram Iancu Általános Iskola

Arany Szarvas fogadó / Hanul "Arany Szarvas" - Nagykárolyi Elméleti Líceum

Kultúrgárda - a Szatmári Irgalmas Nővérek Zárdájának őrei a 10-es Iskolából - 10-es számú Általános Iskola

Örökségünk Őrei: Szatmárnémeti Püspöki Palota - Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum

A vetési Vlád-kápolna őrei - Óvári Általános Iskola

 

Nem babra megy a játék. Az országos döntőt április 6-án szervezi az RMDSZ a János Zsigmond Unitárius Kollégiummal Kolozsváron, ezen a regionális döntő nyertes csapatai vesznek részt. A kolozsvári/észak erdélyi, a szórvány- illetve a székelyföldi döntő nyertes csapata egy brüsszeli tanulmányi úton vesz részt, Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő meghívására, amelyre 2019. április 8–10. között kerül sor. A többi döntős csapat is különböző díjakban részesül(het). Emellett az RMDSZ kulturális főosztálya minden évben megszervezi az Örökségünk Őrei erdélyi hálózatának táborát, amelyen meghívott csapatok vehetnek részt.

 

Az eddigi tevékenységek szerint nem csak a versengés szelleme és az utazási lehetőség ígérete hajtja a 10 csapatot. Dicséretes munkájuknak köszönhetően a helyi értékek történelmi eszméi tovább élhetnek a köztudatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: