2019-11-18 09:49:09• hírek • Szatmár.ro

Örökségünk Őrei: A Vécsey-házat fogadták örökbe a kölcseysek

Az előző tanévben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata nyerte meg az Örökségünk Őrei nevet viselő iskolák-közi vetélkedőt. Idén ismét beneveztek a tanintézmény diákjai a versenyre, és bíznak benne, ezúttal is sikerül szép eredményt elérni. Erről kérdeztük a főgimnázium csapatát.

 

– Néhány szóban a projektről, a versenyről: Mi a célja, mettől meddig zajlik? Mit jelent örökbe fogadni...?
 

A versenyben résztvevő diákok csapatokat alkotnak, tehát ez a megmérettetés csapatok közötti verseny formájában valósul meg. Az egyes csapatok ismertető, népszerűsítő tevékenységeket szerveznek, melyek célja az általuk örökbefogadott műemlékek köztudatba emelése, felhasználva a modern technika, a média, valamint az internet nyújtotta lehetőségeket. A verseny alatt kifejtett tevékenység két nagyobb kategóriába osztható: online (közösségi média, rádió és televíziós szereplés stb.) és offline (kiadványok, takarítási akciók, vetélkedők szervezése, flashmobok, kirándulások). E tevékenységek során mérik össze a csapatok lelkesedésüket, elhivatottságukat, csapatszellemüket. A regionális és az országos döntőn, a fent említett tevékenységek mellett, egy rövid előadás keretében mutatják be a résztvevők az általuk örökbe fogadott épületet, egy azzal kapcsolatos történetet.

A verseny elég hosszú, október végétől április közepéig tart, ha továbbjutunk az országos döntőbe, melyet Szatmáron, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban fognak megrendezni.

 

– Miért pont a Vécsey Ház lett a kölcseysek választottja?
 

Azért választottuk a Vécsey házat, mert kiemelkedően gazdag múlttal, és szatmári viszonylatban impozáns külsővel rendelkező épület, amely otthont adott már egy sor, városunkban zajló eseménynek, az emberek mégsem ismerik annyira a történetét. Nem tudják, hogyan lett belőle múzeum, a többség azt sem tudja, mi volt az épületben, mielőtt múzeum lett volna. Hát ezen szeretnénk változtatni! Az a célunk, hogy minél jobban megismertessük a Vécsey-ház múltját az emberekkel..

 

– Mit tervez a projekt idejére ezzel kapcsolatban a csapat?
 

Sok eseményt tervezünk, melyek által a felnőttek és a gyerekek is közelebb kerülhetnek a Vécsey-ház múltjához. Többek között egy rajzversenyt hirdetünk a diákok körében, melynek során a bátor jelentkezők a Vécsey-ház témájához kötötten rajzban vagy festményben mutathatják meg tehetségüket. A rajzverseny legjobb pályamunkáiból egy kis kiállításnak ad otthont a Művészeti Múzeum, melynek megnyitója december 16-án lesz. Ezen kívül az irodalomnak is szentelünk egy délutánt egy komplex program kapcsán, ahol kis költő- és írónövendékek olvashatják fel saját alkotásaikat, valamint szervezünk egy vetélkedőt azokban az osztályokban, ahol tananyagként is szerepel a 18. század történelme és irodalma. Szeretnénk egy kis karácsonyi vásárt is rendezni a Vécsey-ház udvarán, melyre december 12-én kerül majd sor. Bővebb információkat Facebook és Instagram oldalunkon közlünk majd. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényeinkre!

 

– Az előző évi siker mennyiben inspirálja a diákokat, feltételezem szeretnék idén is, ha a Kölcsey nevéhez kötődne a győzelem.
 

Szeretnénk győzni, természetesen, de számunkra nem a győzelem a legfőbb cél, hanem a Vécsey-ház népszerűsítése, a múlt megismertetése, a csapatmunka, és minden, ami ezzel jár.

 

– Mennyiben segítik a csapatot a tavalyi győztes csapat tapasztalatai?
 

A tavalyi diákok minden kérdésünkre szívesen válaszoltak. Már a verseny kezdetén lelkesen beavattak minket a fontosabb tudnivalókba. Próbáljuk követni az ő lelkes példájukat, és tudjuk, ha segítségre van szükségünk, mindig fordulhatunk hozzájuk tanácsokért.

 

– Kik alkotják a csapatot?
 

Mindannyian a X.C osztály diákjai vagyunk: Mihály Roland, Sütő Denisz, Enyedi Barbara, Schradi Arabella, Tüzes Laura, Vitéz Dóra, Miklovics Anna, Tamás Dóra, Cserés Nicole, Simpf Fridolina, Sárosi Emánuel, Baliga Panna, Érseki Balázs, és tanáraink Muhi Csilla és Fisár Erika.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: