2014-03-25 14:44:16• hírek • MTI

Örök rejtély maradhat az utasszállító eltűnése

Szakértők szerint nem valószínű, hogy valaha is fény derül majd a feltehetően az Indiai-óceán déli részébe veszett malajziai utasszállító katasztrófájának rejtélyére.

A műholdas adatok legújabb elemzése szerint a 239 emberrel a fedélzetén szerencsétlenül járt Boeing 777-es március 8-án zuhanhatott le valahol Ausztrália nyugati partjainál, nagyon messze a járat eredeti útvonalától. Olyan hatalmas területet kell átkutatni, hogy a fekete dobozok megtalálása szinte lehetetlen feladatnak tűnik, és még ha sikerül is azokat kiemelni az óceánból, szakértők szerint a hangfelvételekből nem fognak választ kapni a kérdésekre. Miért váltott hirtelen irányt a repülőgép egy órával a Kuala Lumpur-i felszállás után és indult vissza nyugat felé, a célállomással, Pekinggel ellentétes irányba? Mi magyarázza, hogy kikapcsolták a kommunikációs összeköttetést a földi irányítással? Hogyan lehetséges, hogy a gép ezt követően még hét órán át repült, amíg el nem fogyott az üzemanyaga? És miért éppen az Indiai-óceán déli része felé tartott, távol minden szárazföldtől?

A Leeham Co. elemzőcsoport szerint a repülési adatokat - egyebek mellett a sebességre és a magasságra vonatkozó adatokat - rögzítő fekete doboz "sok információval szolgálhat". A pilótafülkében elhangzottakat rögzítő berendezésnek - a második fekete doboznak - viszont az a hátránya, hogy csak a repülés utolsó két órájában elhangzott beszélgetéseket tartalmazza. Így a malajziai és vietnami partok között félúton bekövetkezett rejtélyes irányváltáskor elhangzott szavak biztosan elvesztek.

Lehetséges magyarázatként eddig felmerült, hogy a gépet eltéríthették, esetleg az egyik vagy mindkét pilóta szabotázsakciójáról volt szó, vagy valami olyan hirtelen krízishelyzet lépett fel, amelyben a pilóták és a személyzet többi tagja már nem tudott reagálni, és a gép automata üzemmódban repült az utolsó pillanatig.

Ezeket az elképzeléseket azonban máig semmi nem támasztja alá. Máig nem tudni semmit arról, hogy milyen állapotban voltak a pilóták, nem tudni, hogy esetleg valaki behatolt-e a pilótafülkébe, hogy átvegye az irányítást, és elkövetőként sem jelentkezett egy szervezet sem (ami a gépeltérítés verzióját támasztotta volna alá) - mondta Chris Yates repülési szakértő a BBC-nek. Semmihez nem fogható rejtéllyel van dolgunk - állította.

A fekete dobozok még nagyjából két hétig bocsátanak ki jeleket. Ha addig nem találják meg őket, valószínű, hogy soha nem tudni meg, mi történt az MH370-es járattal - vélte Paul Yap, a szingapúri Temasek egyetem professzora.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: