2009-12-01 12:19:43• hírek • MTI

Őrizetben a milliárdos holttestének elrablói

Friedrich Karl Flick
Friedrich Karl Flick

Őrizetbe vettek Budapesten hat embert a három évvel ezelőtt elhunyt osztrák-német milliárdos, Friedrich Karl Flick holttestének ellopása ügyében - írta a Bild című német lap kedden.

A sírrablók tavaly novemberben a karintiai Velden temetőjéből vitték el Flick holttestét, amelyet a koporsóval együtt vasárnap találtak meg Magyarországon. A Bild úgy tudja, hogy a magyar, illetve román állampolgárságú elkövetők nem sokkal a sír meggyalázása után több millió eurót követeltek a családtól a holttestért cserébe. A tetemet állítólag a budai hegyekben, egy erdős területen rejtegették.

Friedrich Karl Flick özvegyének szóvivője a Bildnek nyilatkozva elmondta: a magyar hatóságok már átadták az osztrák rendőrségnek a holttestet, amelyet a klagenfurti bűnügyi hatóság fog megvizsgálni.

Az osztrák rendőrség hétfő délután jelentette be, hogy megtalálták Magyarországon a 2006-ban, 79 éves korában elhunyt Flick holttestét, ám a keresésről nem árultak el részleteket. A tetemet a családi mauzóleumból lopták el több mint egy évvel ezelőtt: ismeretlenek elmozdították a gránitból készült, száz kilogrammos sírfedelet, és a koporsót feltehetően teherautón szállították el. A rablók - a gránitkövön látható néhány karcoláson kívül - nem hagytak nyomot maguk után, és szemtanúk sem voltak.

Flick családja 2008 elején 100 ezer euró jutalmat ígért annak, aki segít felkutatni a holttestet.

Az iparmágnás Flick családi vállalatbirodalmának alapjait apja, Friedrich Flick, Adolf Hitler egykori fegyvergyárosa rakta le. Halála után Friedrich Karl Flick vette át a düsseldorfi konszern irányítását, és hatalmassá fejlesztette azt: a hozzá tartozó cégek a páncélozott járművektől a papírtörölközőn keresztül a fürdőkádig számtalan árucikket gyártottak. A nagyiparos az 1990-es években települt át Ausztriába, mindenekelőtt adózási szempontok miatt.
Flick neve összefonódott a második világháború utáni legnagyobb németországi pártpénzelési botránnyal. A vizsgálatok kiderítették, hogy 1969 és 1980 között cégeitől mintegy 25 millió márkát juttattak a Bundestagban képviselt valamennyi pártnak. Flick ellen ugyan nem indult eljárás az ügyben, de vállalatának egyik menedzserét és két minisztert adócsalás miatt elítéltek. Flick 1985-ben adta el vállalatbirodalmát a Deutsche Banknak. Vagyonát halálakor öt-hatmilliárd euróra becsülték.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: