2011-04-21 13:13:14• hírek • MTI

Őrizetben Vantu

Zsarolás gyanújával őrizetbe vették Sorin Ovidiu Vantu román médiamágnást, akinek 29 napos előzetes letartóztatásáról csütörtökön készül dönteni a bukaresti illetékes bíróság.

A Realitatea hírtelevízió tulajdonosát a Realitatea Media tröszt menedzselésével megbízott Sebastian Ghita üzletember, az Asesoft részvénytársaság vezetője jelentette fel. Az Asesoft közleménye szerint Vantu üzlettársaival együtt a menedzsmentszerződést akarta zsarolás útján módosítani azért, hogy beleszólása legyen a műsorok szerkesztésébe, egyúttal állítólag 150 ezer eurót is követelt Ghitától. Ugyancsak 24 órás őrizetbe vették Cezar Ion Iliét, aki az állítólagos zsarolást és fenyegetést lebonyolította. Az ő előzetes letartóztatását is kérvényezte az ügyészség. 

Már több mint egy hónapja valóságos háborúvá fajult a Vantu és Ghita közötti ellentét. A Romániát keményen sújtó gazdasági válság nyomán ugyanis Vantu korábban eladta vagy felszámolta a főként nyomtatásban megjelenő kiadványait, és kizárólag a hírtelevízióra összpontosított. A médiamágnás azonban így sem tudta elkerülni a birtokában lévő Realitatea hírtelevízió eladósodását, így tavaly mentő ötletként bérbe adta az intézmény irányítását, amit a Sebastian Ghita fiatal román üzletember által vezetett Asesoft cég vett át.

Ez utóbbi 20 millió euróval szállt be az üzletbe azzal a reménnyel, hogy nyereségessé teszi a televíziót. A tavaly év végén megkötött üzlet azonban nem tűnt tartósnak, hiszen már az év első hónapjaiban elmérgesedett a viszony a televízió tulajdonosi köre és a médiaintézmény irányításért felelős Ghita között.


Őrizetben a médiamágnás
Őrizetben a médiamágnás


A konfliktus akkor éleződött ki, amikor a Realitatea új vezetősége  egyik napról a másikra letiltotta a televízió két sztárújságírójának műsorát. Vantu cenzúra alkalmazásával és hozzá nem értéssel vádolta meg Ghitát. A viszály tovább mélyült, amikor a Realitatea részletesen ismertette a Wikileaks portál birtokába került, amerikai diplomatáknak Romániáról írt titkos táviratait. Ezek egyikében az amerikai diplomaták rangsort állítottak fel a romániai mágnásokról, akik jelentős befolyással rendelkeznek a politikai döntéshozók fölött. Ebben a rangsorban többek között Vantu is szerepelt, akinek korántsem tetszett ez a fajta "hírközlés".

Ezt követően a háborúskodás elfajult, a román média szerint Vantu testőrei megszállták a televízió szerkesztőségét, és különböző nyomásgyakorlási eszközökkel megpróbálták átvenni a televízió feletti irányítást. Vantu be is jelentette, hogy fel akarja bontani a menedzsment bérbe adásáról szóló szerződést. Ghita feljelentette Vantut az ügyészségen, akiről azt állítja, hogy halálosan megfenyegette őt és családját. Az ügyészség vizsgálatot indított, ennek eredményeként vették most őrizetbe Vantut.

Az üzletember ellen nem először indított vizsgálatot az ügyészség, hiszen állítólag ő irányította a háttérből az Országos Befektetési Alap (FNI) elnevezésű piramisjátékot, amely 2000-ben látványosan csődbe ment, és 300 ezer román megtakarításai vesztek oda. Vantut végül felmentették, mivel nem találtak elegendő bizonyítékot bűnösségére vonatkozóan.
Ez ügyben azonban ismét vádat emeltek ellene tavaly szeptemberben, amikor szintén őrizetbe vették az FNI ügyében játszott bűnpártolás vádjával. Néhány nap után kiengedték, így most szabadlábon védekezhet abban a perben. Az ügyészség közleménye szerint egy másik bűnügyi dossziét is nyitottak a nevére.

Vantu egyébként terjeszkedni kíván a televíziós üzletágban, így állítólag csaknem ötmillió eurót költött a Moldovában indított Publika TV hírtelevízióra. Olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint Magyarországon is akar hírtelevíziót indítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: