2013-05-14 10:41:13• hírek • Szatmár.ro

Őrizetben Borboly Csaba

A romániai Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi szolgálata korrupció gyanújával őrizetbe vette hétfőn Borboly Csabát, a székelyföldi Hargita megye önkormányzatának elnökét, valamint a megyei önkormányzati testület egyik képviselőjét és az önkormányzatnak alárendelt útügyi igazgatóság ügyvezetőjét.

A hírt a Realitatea hírtelevízió jelentette hétfő délután, azt Elena Curca, az ügyészség vezetője nem sokkal később meg is erősítette az MTI-nek. Részleteket azonban nem árult el arról, hogy pontosan mivel is gyanúsítják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikust, aki e szervezet Országos Önkormányzati Tanácsának is elnöke, és aki második mandátumát tölti a Hargita megyei önkormányzat élén.
Kevés információt tudott csak közölni a sajtóval a politikus felesége. Borboly Melinda egy rögtönzött csíkszeredai sajtótájékoztatón csak annyit mondott: két Hargita megyei út javítása kapcsán vették őrizetbe férjét, akit azért idézték be hétfő reggelre a DNA marosvásárhelyi szolgálatára, hogy nyilatkozatot tegyen, délután viszont arról értesítette családját, hogy 24 órára őrizetbe vették.

Konkrét információt délután tett közzé honlapján a DNA marosvásárhelyi területi szolgálata. Ebből már kiderült, hogy Borboly Csaba mellett a megyei önkormányzati testület egyik képviselőjét és az önkormányzatnak alárendelt útügyi igazgatóság ügyvezetőjét is őrizetbe vették.
A közlemény szerint a DNA Borboly Csabát folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel, csúszópénz folytatólagos elfogadásával, magánokirat-hamisításra való felbujtással, hamis irat felhasználására való felbujtással és hamis feljelentéssel gyanúsítja.

A vádhatóság közleménye szerint Borboly Csaba indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket egy olyan cégnek, amely a szintén őrizetbe vett Pálffy Domokos megyei önkormányzati képviselő tényleges irányítása alatt működött. Ezzel - mint a közleményben olvasható - közel 1,8 millió lej kárt okozott az államnak.

A DNA közleménye szerint Borboly Csaba megkövetelte egy cégtől, hogy az önkormányzat által kifizetett összeg tíz százalékával támogasson egy egyesületet. Az ügyészség úgy vélte, a tanácselnök a nyomok eltüntetése céljából követett el további törvénytelenségeket, így 2011-ben hamis iratok kiállítására bujtott fel másokat, hogy a Számvevőszék előtt igazolja a kifizetéseket, 2012-ben pedig - amikor az ügyészség vizsgálni kezdte az ügyet - egy rendőrségi feljelentéssel próbálta kendőzni az ügyet. Az ügyészség mindhárom gyanúsított 29 napos előzetes letartóztatását kezdeményezte.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfői nyilatkozatában leszögezte: a szövetség bízik a Hargita megyei önkormányzat vezetőjének ártatlanságában. Ugyanakkor értetlenségének és megdöbbenésének is hangot adott az ügyészségi intézkedés miatt. Közölte: a szövetség nem tartja véletlennek, hogy a DNA alig két héttel az RMDSZ csíkszeredai kongresszusa előtt kezdett nyomozni ismét egy többéves ügyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: