2014-02-25 17:47:11• hírek • MTI

Őrizetbe vették a pénzügyi felügyelet elnökét

Őrizetbe vették kedden Dan Radu Rusanut, a román pénzügyi felügyelet elnökét, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy biztosító érdekeit védte törvénytelenül.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szintén kedden jelentette be, hogy a legfőbb ügyésztől kéri, forduljon a képviselőházhoz, és kérje bűnvádi eljárás indítását Daniel Chitoiu volt pénzügyminiszter ellen. Őt ugyanebben az ügyben hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. Chitoiu képviselőként és volt kormánytagként mentelmi jogot élvez, ellene csak a képviselőház beleegyezésével vizsgálódhatnak.

A DNA szerint Rusanu és Chitoiu a Carpatica Asig Rt. biztosító védelme érdekében dolgozott ki egy sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé tette egy olyan személy - Marian Marzac - kinevezését a felügyelet vezetőtanácsába, aki hajlandó lett volna szemet hunyni a biztosító működésével kapcsolatos rendellenességek fölött.

Az októberben elfogadott és hatályba lépett kormányrendelet olyan feltételeket szabott a felügyelet vezetőtanácsi tagjainak, amelyeket a biztosítókat felügyelő volt alelnök nem teljesített. Így a helyét a Rusanu által támogatott Marzac foglalhatta el. Rusanu a román liberális párt képviselője volt mielőtt kinevezte a parlament a pénzügyi felügyelet élére, Chitoiu szintén a liberális párt színeiben lett törvényhozó.

Rusanut kedden délelőtt hallgatta ki az ügyészség, amely később közölte, hogy őrizetbe veszi, és előzetes letartóztatásba helyezését kéri, amiről huszonnégy órán belül a bukaresti törvényszéknek kell döntenie.

Az Ilie Carabulea üzletember által birtokolt Carpatica biztosító miatt az ügyészek korábban Chitoiu felesége ellen is bűnvádi eljárást indítottak. A vádhatóság szerint Laura Elena Chitoiu a felügyelet egyik igazgatójaként tavaly nyáron közbenjárt azért, hogy a Carpatica igazgatója a felügyeletnek olyan vizsgáztató bizottsága elé kerüljön, amely kevésbé szigorúan mérte fel az igazgató felkészültségét. A többrendbeli befolyás vásárlásával gyanúsított Carabulea, valamint Marzac január végétől előzetes letartóztatásban vannak. Őket bűnszövetkezet létrehozásával is gyanúsítják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: