2010-10-08 10:58:53• hírek • Szatmar.ro

Mikor, ha nem most?

Magyarországra péntek este a szezon legkönnyebb meccse vár, ám éppen ettől lehet nehéz.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság keretein belül péntek este negyvenkét csapat lép pályára - további négy, köztük Románia, szombaton. Magyarország az E csoportban a realitásoknak megfelelően debütált: egy vereség Svédországban, egy győzelem odahaza Moldova ellen. Amennyiben az Egervári-csapata a realitások talaján marad, akkor péntek este 20 órától San Marino nem okozhat gondot neki.

A két csapat utoljára 2002-ben találkozott egymással Budapesten, akkor Gera Zoltán mesterhármasával a magyarok 3-0-ra nyertek. Abból a együttesből a mostani keretben a gólszerző mellett csak Király Gábor és Gyepes Gábor található meg. Nincs ott a vendégeknél viszont válogatottjuk legnagyobb sztárja, Andy Selva, aki nyolc esztendővel ezelőtt nem tudott a magyar kapuba találni.

Andy Selva a San Marinó-i csapat egyedüli labdarúgója, aki profiként űzi ezt a sportot: korábban több szezont is lehúzott az olasz második osztályban, jelenleg a harmadik ligás Hellas Veronát erősíti. A már 34 esztendős csatár 48 válogatott fellépésen elért nyolc góljával csúcstartó (olyannyira, hogy rajta kívül senki sem tudott egynél többször betalálni a mindenkori ellenfél kapujába) és csak azért nem lehet azt mondani róla, hogy minden idők legnagyobb San Marino-i labdarúgója, mert egy bizonyos Massimo Bonini a 80-as években hét éven keresztül erősítette a Juventust, amellyel többek között Bajnokcsapatok Európa Kupáját is nyert. Ám akkor még nem létezett San Marino-i válogatott.


Magyarország Telkiben készül San Marino ellen fotó: mlsz.hu
Magyarország Telkiben készül San Marino ellen fotó: mlsz.hu


A mindössze 30.000 lakosú (ebből 1500 a regisztrált labdarúgó) törpeállam, amely mellesleg a világ első köztársasága, 1990 óta tagja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek. A válogatott az elmúlt húsz évben 88 meccsen játszott, ezeken három döntetlen mellett egy győzelmet aratott - 2004-ben Lichtenstein volt az áldozat egy barátságos meccsen. Tétmeccsen utoljára 2008 novemberében Szlovákia ellen volt eredményes a csapat, természetesen Selva. Rajta kívül utoljára Manuel Marani vette be Írország kapuját 2007 februárjában. A szövetségnél azonban türelmesek: Giampaolo Mazza 1998 óta irányítja a nemzeti tizenegyet. Amely mellesleg egy pozitív rekordot is tart: 1993-ban Davide Gautieri 8,3 másodperc után talált be Anglia kapujába (Stuart Pearce röviden adott haza egy labdát), ez pedig a vb.-selejtezők történelmének leggyorsabb gólja.

Ami a toronymagas favorit hazaiakat illeti, Huszti Szabolcs immár másodjára is visszavonult a válogatottól, rá nem számíthat tehát Egervári Sándor. Mint ahogy, vélhetően lényegesen nagyobb bánatára, a Videoton-légiót alkotó Lázár Pálra és Lipták Zoltánra sem. Előbbit Vermes Krisztián vagy Vanczák Vilmos, utóbbit Vanczák vagy Gyepes Gábor helyettesítheti. Támadásban Egervári (ha most nem, akkor mikor) ezúttal két csatárral küldi pályára csapatát, Rudolf Gergely mellett Szalai Ádám is helyet kap a kezdőben. Utóbbi kirobbanó formában van, hét meccsen három gólt lőtt a német Bundesligában, a Mainz után pedig a magyar válogatottban szeretne végre eredményes lenni. Figyelmeztető lehet, hogy a csapatnak nem szabad elveszítenie a türelmét: az ominózus nyolc évvel ezelőtti meccsen Gera a 49.percben szerezte meg a vezetést.

A csoport másik meccsén Moldova Hollandiát látja vendégül.

Bár Románia csak szombaton lép pályára Párizsban, pénteken sem maradnak fontos válogatott meccs nélkül a romániai szurkolók: 21.30-kor az U21-es csapat az angliai Norwich-ban Európa-bajnoki pótselejtező odavágót vív a házigazdák ellen. Hogy nem a vendégek az esélyesek, azt bizonyítja az angol keretet alkotók névsora: Martin Kelly (Liverpool), Chris Smalling (Manchester United), Michael Mancienne (Chelsea, de kölcsönben a Wolverhamptonban szerepel), Hathan Delfueneso (Aston Villa), Danny Welbeck (Sunderland), Daniel Sturridge (Chelsea), Luke Wilshire (Arsenal). Az együttes vezetőedzője pedig egy bizonyos Stuart Pearce.

Akinek azért annyi hátránya mindképpen lesz Emil Sandoi-al szemben, hogy bár kétségtelenül jó képességű játékosok alkotják csapatát, ám azok nagy része csak kiegészítő embernek számít klubjában, míg a másik oldalon Cornel Rapa (Galac), Paul Papp (Vaslui), Florin Gardos, Eric Bicfalvi, Mihai Radut (Steaua) , Valerica Gaman, Constantin Gangioveanu, Mihai Costea (Craiova), Gabriel Torje, Marius Alexe, Liviu Ganea (Dinamo) vagy Ioan Hora (Kolozsvári CFR) egyaránt alapembereknek számítanak egyesületeikben.

Az U21-es seljtezők további programja:
Svájc – Svédország 4-1 (csütörtökn játszották)
Izland – Skócia 2-1 (csütörtökn játszották)
Csehország – Görögország
Olaszország – Fehéroroszország
Hollandia – Ukrajna
Spanyolország - Horvátország

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: