2015-12-16 17:13:50• hírek • Kocsis Zoltán

Az eddigieknél is nehezebb mezőny vár Gyenes Manira – de mi az, amire nem tud felkészülni?

Még egy bő hét és a Kárpát-medence legjobb terepmotorosa útra kel, hogy ismét meghódítsa Argentína és Bolívia úttalan útjait - a szatmári Gyenes Emánuel felkészültnek érzi magát élete 6. Dakarjára. Új motorral és saját szerelőkkel a cél az eddigi rekord megdöntése!

Eddigi öt Dakarjából négyet fejezett be Gyenes Emánuel. Két évvel ezelőtt összesítettben a 17. helyen végzett, miközben az elmúlt két évben megnyerte a maraton-kategóriát (amelyben nem szabad bizonyos alkatrészeket lecserélni a verseny során). A szatmári motoros hamarosan útnak indul Dél-Amerika felé, hogy elstartoljon élete hatodik Dakarján - és hogy megszerezze minden eddiginél jobb helyezését.

„Évről évre jobb teljesítményt vár el tőlem mindenki, ezért évről évre nagyobb a nyomás rajtam", jelentette ki Mani.

„Természetesen én is azt várom magamtól, hogy jobb eredményt érjek el, mint az eddigi 17. pozícióm. Sokan azonban első tízről beszélnek. A sportban nincs lehetetlen, ám ez pokolian nehéz lenne. Nehezebb, mint az előző években bármikor", folytatta a minap, amikor szerkesztőségünkbe látogatott. „De én fel vagyok rá készülve!", tette hozzá magabiztosan az Autonet Motorcycle Team versenyzője.

„Jó év van mögöttem. Elkerültek a sérülések, így nincs kihagyásom, egész évben motorozhattam" osztotta meg optimizmusa egyik okát Mani. A másik pedig az új motor, amelynek megvásárlásában a Szatmár Megyei Tanács oroszlánrészt vállalt. És amely jelentősen, nyolc kilogrammal könnyebb, mint a régi.

„Első hallásra a nyolc kiló nem tűnik soknak, de ebben az esetben nagyon is sokat számít. A motor könnyebben irányítható, kisebb a féktávja", magyarázta a sokszoros román bajnok motoros. „A motor továbbra is 450 köbcentis, de injektoros, így elvileg erősebb is. Igaz, én ezt egyelőre nem nagyon éreztem", vallotta be.

Gyenes eddig 600-700 kilométert tesztelhette az új KTM-jét, ami, elmondása szerint nem sok. „Ennyit megyünk egy nap alatt a Dakaron. De a KTM valamiért késve küldte el a motorokat - nem csak nekem, mások is így jártak. A fontosabb beállításokat azonban megcsináltuk", mondja.

Nem az új motor az egyetlen pozitív változás, amihez Maninak hozzá kell szoknia. Támogatói jóvoltából ugyanis idén saját szervízcsapata is lesz! „A fiúk szatmáriak és régóta ismerem őket, maximálisan megbízom bennük. Ők is motoroznak, tavaly részt vettek a Budapest-Bamakó ralin is. Ilyen nagyszabású versenyen azonban még nem szervizeltek, úgyhogy igyekszem felkészíteni őket, hogy mi vár rájuk", mondja mosolyogva.

És hogy mi is vár Gyenes Manira és csapatára? Elsősorban a korábbiaknál is erősebb mezőny. „Ott van egyrészt a három gyári csapat, amelyeknek 12 versenyzője egész évben versenyben van. Jelenleg is Dél-Amerikában készülnek már. Ráadásul az idén a csapatok három-négy világbajnokot és még néhány menőt is áthoztak az enduróból", vázolta fel a konkurenciát Gyenes. Maninak azonban esze ágában sincs feladni a küzdelmet. „Nekik is megvannak a gyenge pontjaik. Abban bízom például, hogy az endurósok nem ismerik úgy a Dakart, nincsenek róla tapasztalataik".

Mani viszont jól ismeri már a versenyt. Még akkor is, ha az útvonal évről évre változik. Tudja például, hogy a bolíviai szakaszokon szenvedni fog. „Bolíviában 4600 méteren kell majd versenyeznünk. Ilyen magasan eddig csak összekötő szakaszon motoroztam. Ilyen magasban ritka a levegő, szenved a motor és a motoros. Ráadásul fagypont alá csökken a hőmérséklet, miközben a dél-amerikai nyárban +40 Celsius fokban is versenyzünk néhány nap eltéréssel Argentínában. Ez az, amire nem lehet felkészülni!", mondja Gyenes.

Pedig Mani készül becsülettel! Minden nap úszik, biciklizik, kardióedzést tart. És motorozik. Érmihályfalván és Kakszentmártonban. Ott van ugyanis homokos terep illetve krosszpálya.

Igaz, csak a jóval könnyebb enduro motort tudta használni. Az új motor ugyanis jelenleg valahol az Atlanti óceánon hajózik Buenos Aires felé. Mani 27-én indul, majd 28-án száll repülőre Bukarestben és 29-én reggel érkezik Buenos Airesbe. Itt átveszi a motort, majd a következő két nap az akklimatizálódás mellett az adminisztrációs problémák elintézéséről szól. Január 2-án egy 11 kilométeres prológ dönt majd arról - a Dakar történelmében először -, hogy ki hanyadik helyről indul másnap. Következik aztán 8955 kilométer - ebből 4690 kilométer mért szakasz - homokban, sóderen, hóban, kánikulában és fagypont alatt...

Tizenhárom nappal később Rosarióba fut be a népes mezőny - 143 motor, 110 autó, 55 kamion, 46 quad - azon része, amely teljesítette a Dakar poklát. Remélhetőleg Gyenes Emánuellel soraikban.

„Családom mindenben támogat és nagyon szurkol nekem. De feleségemnek, testvéremnek, édesapámnak a legfontosabb nem is a helyezésem, hanem hogy épségben hazaérjek. És hogy őszinte legyek, nekem is az a fontos, hogy végigmenjek. Ez eddig egyszer nem sikerült, akkor is az én hibámból. Nagyon fontos, hogy ne lépjek át egy bizonyos határt, de akkor átléptem. Mindent megpróbáltam, hogy behozzam az előző nap elveszített időmet. Meg akartam előzni egy quadot és olyan előzésbe mentem bele, amibe nem lett volna szabad. A Dakarban ez a legfontosabb: a türelem! Ezt akkor nagyon megtanultam", mondta Gyenes, aki a szerbiai Saghmesiter Gáborral közösen képviseli a magyarságot a motorosok mezőnyében a 2016-os Dakaron.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: