2013-05-22 11:54:07• hírek • MTI

Óriási sikerrel tért vissza Michael Douglas

Óriási sikerrel tért vissza Michael Douglas hosszú betegség után a filmvászonra: az Oscar-díjas filmszínész egy tőle teljesen szokatlan szerepet, a legendás amerikai homoszexuális showman-zongoraművész Valentino Liberace-t alakítja a 66. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában kedden bemutatott Behind the Candelabra című filmben. Oldalán Matt Damon látható. Mindketten azonnal nagy esélyesekké váltak a legjobb férfialakítás díjára.

"Végtelenül hálás vagyok Steven Soderberghnek (a film rendezőjének), hogy megvárt. Pont a (gége)rákom után forgattuk a filmet. Nagy ajándékot adott nekem ezzel" - mondta könnyes hangon Michael Douglas a díszbemutatót megelőző sajtótájékoztatón. Az amerikai rendező filmje az egyik leginkább várt alkotás az idei versenyben, miután Soderbergh jelezte: egy időre búcsút mond a filmezésnek.

Az Oscar-díjas filmsztárt által megformált Wladiu Valentino Liberace, a barátainak csak Lee, az 1950-es évektől kezdve közel harminc éven át a legjobban fizetett amerikai zenés sztár volt, milliók nézték műsorait a televízióban, a Las Vegasban rendezett estjeire alig lehetett bejutni, rajongók hada várta mindenhol. Az öregedésnek indult, de még mindig imádott sztár 1977-ben az öltözőjében találkozott a fiatal Scott Thorsonnal (Matt Damon). A hatalmas társadalmi és korkülönbség ellenére a két férfi öt éven át élt együtt titokban, mielőtt viharos körülmények között szakítottak. A látványos kosztümökben és ékszerekben fellépő Liberace AIDS-ben bekövetkezett halálig titkolta homoszexualitását, amely akár karrierje végét is jelenthette volna az akkori Egyesült Államokban.

A film alapjául a Scott Thorson által írt könyv szolgált, a történet a két férfi viszonyára koncentrál.
"Realista, intim filmet akartunk csinálni, amelyben elhihető, hogy valódi érzelmi viszony volt a két személy között" - mondta a rendező a sajtótájékoztatón. A kétórás alkotásban jól érezhető, hogy a sztáron és barátján óriási nyomás volt, hogy elrejtse a világ elöl szerelmi viszonyát.

"Engem Liberace személyisége és nem a társadalmi kérdések érdekeltek (ebben a filmben)" - hangsúlyozta a rendező, elismerve, hogy a mű a homoszexuálisok jogainak szempontjából "kulcsidőszakban" született, miután az európai országokban és az amerikai állomokban is sorra engedélyezik a melegházasságot.

A filmet egyébként az HBO kábelcsatorna gyártotta, miután "a stúdiókat elijesztette ez a történet" Jerry Weintraub producer szerint. A filmet az Egyesült Államokban nem is fogják moziban bemutatni, az európai országokban, többek között Magyarországon viszont nemcsak a kábelcsatornán, hanem moziban is látható lesz. Michael Douglas szerint a visszautasítás oka inkább az lehetett, hogy a jelenlegi válságos időszakban kis költségvetésű filmek kevésbé érdeklik a nagy stúdiókat. Steven Soderbergh maga is attól tartott eleinte, hogy a témája miatt erre a filmre a nagyközönség nem lesz kíváncsi, s csak a meleg közösséget fogja érdekelni.

Matt Damon elmondta: "egy pillanatig nem habozott amiatt, hogy elfogadja-e szerepet. A színész hetedik alkalommal forgatott Soderberghgel. Arra kérdésre, hogy milyen volt Michael Douglasszel egy ágyba bújni, Matt Damon ironikusan azt válaszolta: "Most már vele is kipróbáltam azt, amit Sharon Stone-nal, Demi Moore-ral és másokkal is átélhettem".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: