2005-09-29 08:50:53• hírek • Szatmár.ro

Óriási orosz biznisz

Oroszország mindekori történetének egyik legnagyobb üzletét kötötték meg.

 

Ismét az állam uralkodik az orosz olajszektoron, a bejelentés után esett a részvények ára.
Megkötötték Oroszország történetének legnagyobb üzletét - tudatja az MR. Az állami tulajdonban lévő földgázkitermelő monopólium, a Gazprom 13 milliárd dollárért megveszi a Szibnyeszt olajvállalatot. Ez egyszersmind a legnagyobb orosz visszaállamosítási akció is, hiszen a Szibnyesz főrészvényese eddig az immár leggazdagabb orosz vállalkozó Roman Abramovics volt, aki így a jelek szerint kiszáll az olajüzletből. A Gazprom egyébként nyugati bankoktól kölcsönzi a szükséges pénz oroszlánrészét, 12 milliárd dollárt.

Az orosz kormányzat, miután már korábban lenyelte a Jukosz legfontosabb termelő vállalatát, a mostani lépéssel egyértelműen visszaszerezte uralkodó szerepét az olajszektorban, amit a piac nem okvetlenül tart pozitív fejleménynek. Az ügylet bejelentése után mindkét vállalat részvényének árfolyama esett.

Izgalmas kérdés az is, hogy mit kezd a Szibnyesztet néhány éve a mostani vételár töredékéért megszerző Abramovics az ölébe hullott irdatlan összeggel, amely azonban még így is elég nyomott árnak tűnik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: