2018-08-29 09:21:24• hírek • MTI

Óriási aszteroida halad el a Föld mellett

Az aszteroida augusztus 29-én a Földtől mintegy 4,8 millió kilométernyi távolságra halad el. A NASA szakértői fokozott figyelemmel követik az útját, mivel a potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik.

A 2016 NF23 jelzésű aszteroida megközelítőleg 70-160 méter széles, nagysága egy Boeing 747-es repülőgép és a gízai piramis mérete közé tehető. A több mint 32 ezer kilométer per órával száguldó égitest 0,03 CsE-re – egy csillagászati egység megegyezik a Nap és a Föld átlagos távolságával – közelíti meg bolygónkat.
 

A potenciálian veszélyes kategóriába olyan égitesteket sorolnak be, amelyek keringésük során 0,05 CsE-nél közelebb kerülnek a Földhöz, fényességük pedig eléri a 22 magnitúdót. Az augusztus végén érkező objektum fényessége 22,9 magnitúdó, így megfelel a kategóriának.
 

A NASA kutatóinak figyelme az elmúlt években arra irányult, hogy felfedezzék a 140 méternél nagyobb Föld közeli objektumokat. Az egy kilométernél nagyobb égitestek 90 százalékának helyét és pályáját ismerik a csillagászok, ugyanakkor a kisebb, potenciálisan veszélyes aszteroidák csupán 10 százaléka ismert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: