2018-01-17 11:44:13• hírek • MTI

Óriásgyémánt került elő Afrikában

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Egy dél-afrikai bánya rejtette a világ ötödik legnagyobb gyémántját. A kiváló minőségű, színtelen, 910 karátos gyémántot a világ legértékesebb drágakövei közzé sorolták.

A világ legértékesebb gyémántjai közé sorolták a most fellelt drágakövet

A Gem Diamonds hétfőn jelentette be, hogy a dél-afrikai királyságban működő Letseng bányájából elkerült egy színtelen, kitűnő minőségű gyémánt. A bejelentés hírére 15 százalékkal emelkedett a cég Londonban jegyzett részvényinek értéke. A Letseng bányából előkerült gyémántokat általában kiemelkedően magas karátonkénti áron vásárolják meg. A  világ legértékesebb gyémántjai közé sorolható a mostani lelet. Ebbe a kategóriába a kibányászott gyémántoknak csupán egy százaléka kerül. Richard Knights gyémántszakértő a Financial Timesnak elmondta, amennyiben nem találnak zárványokat a gyémánton, az értéke 40 millió dollár, mintegy 10 milliárd forint is lehet.
 

A Lesotho Promise gyémántot is felülmúlja

A 2015-ben talált, 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántért tavaly ősszel 53 millió dollárt, több mint 13 milliárd forintot fizettek. A Letseng bánya eddigi legnagyobb gyémántja a 2006-ban talált, több mint 600 karátos Lesotho Promise volt, ami egy évvel később 12,5 millió dollárért, azaz mintegy hárommilliárd forintért kelt el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: