2010-05-06 19:13:35• hírek • MTI/dpa/EFE

Óriáscsillag született

A Nap tömegét már most nyolcszor-tízszer meghaladó óriáscsillag születéséről küldött képeket az Európai Űrügynökség (ESA) Herschel-teleszkópja, amelynek 3,5 méteres főtükre nagyobb, mint bármelyik űrbeli távcsőtükör.

Az űrtávcső felvételei úttörő ismeretekkel szolgálnak a csillagok születéséről. A teleszkóp a Tejútrendszer egésze mögött meghúzódó távoli galaxisok és lenyűgöző porfelhők ezreit fényképezte - számolt be csütörtökön az ESA. A legnagyobb szenzáció az a születőben lévő óriáscsillag, amely több százezer év alatt fejlődik majd a galaxis egyik legnagyobb és legfényesebb csillagává. A növésben lévő csillag már most 8-10-szerese a Nap tömegének, és az őt körülölelő gáz- és porfelhő tömege kétezerszer haladja meg a Napét. A csillag pedig ebből a gáz- és porfelhőből táplálkozik.

"Eddigi ismereteink szerint nem lehetséges, hogy egy olyan csillag fejlődjön, amelynek tömege nyolcszor nagyobb a Napénál" - mondta Annie Zavagno, a franciaországi Marseille-ben működő asztrofizikai labor kutatója.
A növekvő csillag megfigyelésétől a kutatók válaszokat remélnek arra, hogy egyes esetekben miért nem oszlik fel ez a felhő, mielőtt a csillag tovább "hízna".

A Herschel felbocsátása előtt a tudósok számára nem volt világos, hogy a Tejútrendszerben az anyag miként áll össze a megfelelő tömegben és hőmérsékleten, hogy csillaggá váljon - fogalmazott Sergio Molinari olasz kutató.  Az ESA űrtávcsöve csillagbölcsők egész sorát fényképezte a Tejúton. Ezek a felvételek további információkkal szolgálnak a csillagászok számára.


Óriáscsillag születését fényképezte a Herschel-teleszkóp
Óriáscsillag születését fényképezte a Herschel-teleszkóp


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: