2019-02-14 20:53:47• hírek • MTI

Óriás dobverőként veri a napszél a Földet körülvevő mágneses buborékot

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Amikor a Napból érkező nagy energiájú részecskék elérik a Földet körülvevő, védelmező mágneses buborékot, olyan hangot hallat, mint egy óriási dobütés – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A Nature Communications szaklapban bemutatott tanulmány szerint a magnetopauza – az a régió, ahol a napszélből eredő nyomás és a bolygó mágneses tere egyensúlyban van – a napból érkező plazmasugár hatására vibrál, felszínén a hullámok oda-vissza verődnek. Az újonnan felfedezett hullám a felszíni hullámok egy típusa, amelynek bizonyos határokra van szüksége a mozgáshoz – állapították meg a kutatók.

 

A tudósok a NASA Themis missziója által gyűjtött adatokkal dolgoztak. A kétéves küldetésben öt egyforma szonda vizsgálta a földközeli űr fizikai folyamatait. Amikor a plazmasugár, vagyis a „dobverő” eléri a magnetopauzát, felszínén hullámminták alakulnak ki, amelyek pereme nyugodt, más részei azonban vibrálnak. A fix pontok a Föld mágneses pólusai közelében találhatók, a hullámok pedig a magnetopauza felszínét rezgetik. A magnetopauza mechanizmusainak megértése segíthet megvédeni a Föld műholdjait, telekommunikációs eszközeit és az asztronautákat a napszélben lévő részecskék káros sugárzásától.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: