2012-11-16 14:09:27• hírek • MTI

Öregszik Románia lakossága

Romániában a 14 év alatti lakosság csökkenő tendenciájú aránya idén elérte a 65 év felettiek folyamatosan növekvő arányát - derült ki abból az átfogó elemzésből, amelyet a romániai lakosság öregedéséről közölt a Hotnews.ro közéleti hírportál az országos statisztikai hivatal adataira alapozva.

A tanulmány megállapítja, hogy rohamosan nő a függőségi index - a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak az aktív lakossághoz viszonyított aránya - a román társadalmon belül: az utóbbi két évtizedben 24-ről 15 százalékra csökkent a gyerekek aránya a román társadalomban, miközben az időseké 10-ről 15 százalékra nőtt.

Ugyanebben az időszakban másfélszeresére (800 ezerről 1,2 millióra) nőtt a 80 éven felüli idős korosztály létszáma. Főleg falusi környezetben, s főleg a nők körében növekedett a "negyedik" korosztály aránya: a hosszú életűek között csaknem kétszer annyi a nő, mint a férfi.

A román társadalom elöregedését jelzi az is, hogy az átlagéletkor két évtized alatt 33 évről 40 évre nőtt (41,5 év a nőknél, 38,5 év a férfiaknál). Ez azonban nem azt jelenti, hogy a várható élettartam is ugrásszerűen nőtt: a statisztikai átlagban fontosabb szerepe van annak, hogy az utóbbi két évtizedben jóval kevesebb gyerek született az országban, mint korábban.
A statisztikai hivatal egy régebbi tanulmánya rámutatott: míg 1989 előtt egy romániai nő átlagosan 2,3 gyereket szült, a gyermekszülési hajlandóság a 90-es évek elején meredeken visszaesett, és az utóbbi évtizedben a gyermekvállalás aránya 1,3 gyermek szintjén stabilizálódott.

Ugyanilyen meredeken fordult mínuszba a népszaporulat is Romániában 1989 után, amikor a Ceausescu-diktatúra bukása nyomán liberalizálták az abortuszt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: