2009-07-29 11:21:22• hírek • MTI

Öreg kutya nem vén kutya (2. rész)

Sok tulajdonos úgy véli, hogy idős kedvencének erősen lekopott fogai, illetve hiányos fogazata miatt kizárólag folyékony, pépes étel való. Erre azonban így nincs szükség, mert a nedves, lágy eledelek, a húslevesbe vagy tejbe áztatott táplálékok teljesen megfelelnek, a túlságosan kemény ételeket viszont valóban kerülni kell.

A túltáplálás minden korban veszélyes, de különösen vonatkozik ez az idős kutyára, amely ha elhízik, akkor az amúgy is fáradt mozgás- és emésztőszervei, érrendszere, szíve csak fokozott munkával tudja ellátni a nagyobb testet, mint egyébként. Az idős (és kövér) eb sokkal hajlamosabb a különböző betegségekre. Az elhízás megelőzhető helyes táplálással és az idősebb korral összeegyeztethető rendszeres mozgással.

Mivel az öreg kutya emésztőszervei nehezebben dolgozzák fel a táplálék alkotórészeit, tanácsos naponta többször, kisebb mennyiségben etetni az ebet.

Fontos rendszabály: ne adjunk édességet az idős kutyának! Tévhit, hogy a cukor erősíti a szívet. Az édesség kizárólag a táplálék hizlaló hatását növeli, és nincs semmiféle vitamin- és nyomelem-tartalma. Szükségtelen tehát. Arról nem is beszélve, hogy kifejezetten rontja a fogakat.

Mindennapi rendszeres mozgás

Állati eredetű fehérjéről viszont minden étkezésnél gondoskodjunk: a hússal, a tejtermékekkel, a tojással az állat szervezetében fokozódik az ellenálló képesség a különböző betegségekkel szemben, javul az erőnléte is. Ivóvíz esetében nincs korlátozás: igyon annyit, amennyire szüksége van! Az idős eb szervezete meglehetősen érzékeny a folyadékvesztésre, ezért ügyeljünk arra, hogy bármikor ihasson, ha megszomjazik.

Akármennyire fájnak is a kutya ízületei, a fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint porcregeneráló tabletták szedése mellett a kutyának nagy szüksége van a mindennapi rendszeres mozgásra. Ha ugyanis nem mozog, csak elfekszik, akkor komoly felfekvései lehetnek, az elhízás veszélye is sokkal nagyobb. Főként a nagytestű kutyáknál gyakori ez a probléma. Ha nem mozog eleget, fekvő helyzetben hajlítsuk be a lábát, és finoman, óvatosan masszírozzuk meg az izmokat és az ízületeket.

Az idős kutyák már nem tisztogatják magukat olyan mértékben, mint fiatalon, mert már nem annyira hajlékonyak. Ezért puha kefével óvatosan keféljük át az állat szőrét. Mivel a bőre vékonyabb és érzékenyebb, nagyon óvatosan bánjunk vele. Ha hasmenése van, és nem tudja elhessegetni magáról a farkával a legyeket, nagyon ügyeljünk arra (pláne a nagy melegben), nehogy a legyek beköpjék, mert erre az állat élete is rámehet.

Ha roborálni (erősíteni) szeretnénk kedvencünket, az állatgyógyszertárakban vehetünk recept nélkül erősítő vitamint és nyomelemeket tartalmazó cseppeket, amelyek rendszeres adagolásával késleltethetjük az öregedési folyamatokat. Igaz, hogy egy idős állattal nem egyszerű bánni, de szeressük őt ugyanúgy, mint azelőtt, és legyünk hozzá nagyon türelmesek. Ő ezért ugyanolyan hálás lesz, még ha nem is tudja már ugrálással vagy futkározással a tudtunkra adni. Idős korában ugyanúgy felelősek vagyunk érte, mint amikor még kölyök volt. Valószínűleg egy igazi kutyatartónak ezt nem is kell elmondani...

Egy a lényeg: élvezzük egymás társaságát addig, amíg lehetőség van rá! Egy öreg kutya ugyanolyan sok örömet tud szerezni, mint egy fiatal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: