2011-09-05 09:19:34• hírek • MTI

Ördögi denevért fedeztek fel magyar kutatók

Három új denevérfajt, köztük egy "ördögi kinézetű" csövesorrú bőregért fedezett fel egy magyarokat is magába foglaló nemzetközi kutatócsoport Délkelet-Ázsiában.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Fauna & Flora International (FFI) közös felfedezéséről az élővilág sokszínűségének megőrzésén fáradozó nemzetközi szervezet honlapján olvasható beszámoló.

Mindhárom újonnan felfedezett faj a csövesorrú denevérek közé tartozik. Az egyik, amely csak Vietnámban lelhető fel, "kicsiny, de démoni kinézetű", ezért a Belzebub csövesorrú denevér elnevezést kapta. Azért választottuk ezt a nevet, hogy tükrözze az új faj sötét, +diabolikus+ színárnyalatát és agresszív védekező magatartását - írja Csorba Gábor muzeológus és három társa a Journal of Mammalogy tudományos folyóiratban.

Az új fajokról nagyon keveset tudni, márpedig az erdei lakhelytől való függőségük nagyon sebezhetővé teszi őket az erdőirtások által - hívta fel a figyelmet az FFI munkatársa, Neil Furey. A kutató szerint a felfedezés csak a kezdet, mert még semmit nem tudni ezeknek az állatoknak az életmódjáról és arról, miként lehetne megmenteni őket a kipusztulástól.

A kutatók szerint a denevérek világa nagyon kevéssé ismert, ezért valószínűleg még sok felfedezendő faj van Indokínában.

Noha a Délkelet-Ázsiában élő emlősfajok egyharmadát a denevérek teszik ki, a legújabb genetikai kutatások valószínűvé teszik, hogy a térségben élő denevérfajok száma akár a kétszerese is lehet a jelenleg ismertnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: