2012-07-09 13:45:29• hírek • M. T. R.

Ordibálással elegyített tanácsülés Nagykárolyban

Időközben a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal közzétette az USL-nek adott válaszát. A Kovács Jenő polgármester és Sróth Klára jegyző által aláírt okmányban kérik a szervezőket: nevezzék meg konkrétan, milyen céllal tüntetnek, mit várnak el a városvezetőségtől a demonstrációjukhoz. A közleményben a városháza melletti parkot nevezik meg mint az esetleges demonstráció helyszínét.

„A meddő próbálkozás persze érezhetően nem vette a kedvét a testületben az ellenzéki szerepet a gáncsoskodás révén ellátni kívánó USL-frakciónak" - zártuk a pénteki tanácsülésről szóló beszámolónkat. Nos, Nagykároly helyi tanácsának hétfőre összehívott rendkívüli gyűlésén is az érdemi vita helyett nagyrészt a szőrszálhasogatás, a kötekedés, az ordibálás jellemezte a Szociálliberális Szövetség frakciójának tevékenységét.

A város választott elöljárója, Kovács Jenő polgármester a pénteki rendes havi gyűlés után hétfőre rendkívüli tanácskozásra hívta össze a helyhatósági választás eredményeit tükröző önkormányzati döntéshozó-testületet. A napirendre több, halasztást nem tűrő határozattervezetet jelölt ki a városvezetőség, így az évi költségvetés-tervezet kiigazítását, a városnapok szervezési költségeinek fedezésére való pénzösszeg elkülönítését. A napirendi pontokat még egyöntetűen elfogadta a 19 fős testületből jelen lévő 16 tanácstag. Az elsőnél, a büdzsé kiigazításáról szólónál rögvest megszűnt az „összhang".

Az USL-frakció szószólója, Ilie Ciuta halasztást javasolt. Ellenben kérését tulajdonképpen nem érvekkel támasztotta alá, hanem lényegét tekintve fenyegetőzött: amennyiben nem halasztják el a döntést, akkor a költségvetési határozatnak mindahány pontját górcső alá veszi az ülésen. A vezetőség részéről Bekő Tamás városmenedzser felelt: nem javasolta a határozat elodázását, hiszen arra tulajdonképpen a munkálatok elvégeztetéséért van szűkség. Tudatta továbbá, ha kell, hát igyekszik megfelelni a tanácstag felvetéseire. A tanácsbeli többség nem is halasztotta el a vitát. Ennek megfelelően érkezett is számos „tisztázási kérelem", a városmenedzser pedig rendre megválaszolt ezekre. A Nemzeti Liberális Párt helyi elnöke, az USL társelnöke, Ilie Ciuta a Szarvas fogadó felújításáról szóló, a kivitelezőkkel kötött szerződésből hosszasan felolvasva kifogásolt több mindent. Bekő Tamás ennek kapcsán emlékeztette a tanácstagot, hogy ennek a rendje s módja az, hogy interpelláljon, azaz a tanácskozást megelőzően írásban adja le kérdéseit, hogy azok érdemi megválaszolására érdemben készülhessen fel a vezetőség.

Szó szót követett, mi több, a vita gyakorlatilag veszekedéssé fajult, s ennek keretében az USL-sek még ordibáltak is. Például az történt, hogy Kovács Jenő felvetette, nem a tanácskozás során kell a testület tagjainak a konkrét számlákat kikérniük, s egyébként is ez nem a feladatuk. Ilie Ciuta ordibálva vágott közbe, ugyanis szerinte egyenesen kötelessége ezt tenni... A határozatot amúgy elfogadta a tanács, az RMDSZ-frakció jelenlévő tíz tagja mellette szavazott, az USL-sek közül ketten, a Szociáldemokrata Párt tagjai tartózkodtak, a PNL-sek pedig ellene voksoltak.

A többi határozattervezet vitája is át-átcsapott minősíthetetlen viselkedésbe, például az USL polgármester és -alpolgármester-jelöltje, Adrian Bucureştean Keizer Lajos elöljáró-helyettest teremtette le emelt hangon, holott legalább két évtizednyivel fiatalabb előbbinél... A tanácskozás végén Kovács Jenő polgármester annak ellenére, hogy rendkívüli ülés után nem feladata, informálta a testületet. Szólt arról, hogy igyekszik augusztus végéig nem összehívni ismét a tanácsot (Amúgy a „vita" hevében az USL-frakció tagjai azt is felvetették, hogy nem értik pontosan a határozatokat, s lévén csak pár nap állt a rendelkezésükre, nem volt idejük érdemben felkészülni.)

Ennek kapcsán az elöljáró a szünetben elmondta, keressék meg, elmagyarázza ő a működés mikéntjeit, de ne várják tőle, hogy ő érdeklődjön, kell-e segítenie...). Ismertette a városfejlesztési projekteket - zömük már elkezdődött, s lesz, amelyik szeptemberre be is fejeződik. Szó esett továbbá arról, hogy az USL-sek nevében kérvény érkezett a polgármesteri hivatalhoz, miszerint keddtől kezdődően az USL-sek a városháza előtt tüntetnének. Kovács Jenő a beadók szemére vetette, hogy a kérvényben számos formai hiba van - például egyszerűen nem tudja a választ hova eljuttatni, hiszen nincs cím megadva stb.

Ordibálással elegyített cirkusz, valamint papírforma

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: