2011-03-16 20:27:03• hírek • MTI

USL: Basescut és Bocot Orbán irányítja

Több ezer ember tüntetett Bukarestben szerda délután a parlament épülete előtt a kormány által elfogadásra javasolt módosított munka törvénykönyve ellen tiltakozva.

A megmozduláson mintegy 8 ezer ember vett részt. A tüntetéssel párhuzamosan megkezdődött a román kormány ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítvány vitája, amelyre azt követően került sor, hogy a kabinet parlamenti vita nélkül javasolta elfogadásra a törvénykönyvet.

A szakszervezetek szerint a jogszabály-tervezet "rabszolgasorba" taszítja a dolgozókat.

A bizalmatlansági indítvány elfogadása a kormány bukását jelentené, viszont amennyiben nem gyűl össze elegendő szavazat az indítvány megszavazásához, a jogszabály a parlament által elfogadottnak tekinthető.

Az esti órákban még nem kezdődött el a szavazás. A parlamenti vita elhúzódott, majd félbeszakadt, miután a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL) egyeztetési szünetet kért. Ennek oka az volt, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nevében Puiu Hasotti szenátor a napirend megváltoztatását kérte. Hasotti azt indítványozta, hogy a román parlament fogadjon el nyilatkozatot, amelyben elítéli Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek március 15. alkalmából az erdélyi ünnepségeken felolvasott üzenetét.

A parlamenti vita során az ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői - Crin Antonescu liberális és Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök -  többször is azzal vádolták Traian Basescu államfőt és Emil Boc miniszterelnököt, hogy "Magyarországról kapnak utasításokat Orbán Viktortól", és nem ítélik el a "szélsőséges" magyar megnyilvánulásokat. Ez utóbbiak közé sorolta az ellenzék azt a keddi esetet, amikor Csibi Barna csíkszeredai fiatalember a román 1848-as szabadságharcosok egyik hősét, Avram Iancut ábrázoló bábut "akasztott fel" a székelyföldi város közterületén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: