2010-10-26 09:40:34• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Orbán Viktor Moldovában

Ha Moldovának sikerül mintegy kétszeresen meghaladnia az Európai Unió gazdasági növekedési ütemét, akkor esélye lesz a felzárkózásra, európai törekvéseiben pedig számíthat Magyarország segítségére - mondta az MTI-nek hétfőn Chisinauban Orbán Viktor.

A miniszterelnök moldovai látogatásának befejeztével, még hazautazása előtt a chisinaui repülőtéren azt mondta: ez az ország még mindig a kommunizmus korszakát követő nehézségekkel küszködik, ráadásul leszakadt az ipara, amely a tiraszpoli (szakadár) régióban van. Így Moldova számára nem elérhető saját ipari területe, ilyen körülmények között kell működő gazdaságot kiépítenie - mondta Orbán Viktor az MTI különtudósítójának.

Magyarország is így van ezzel - tette hozzá -, hiszen nincs ásványkincsünk, lerobbant az egykori szocialista ipar, a mezőgazdaságunk is rossz állapotban volt, egyszóval, össze kell szednünk magunkat. Moldovának elmaradott helyzetből kell megvalósítania egy gyors gazdasági növekedést. Ha sikerül mintegy kétszeresen meghaladnia az Európai Unió gazdasági növekedési ütemét, akkor esélye lesz a felzárkózásra - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a hétfői nap folyamán ezekről a kérdésekről is tárgyalt kollégájával, Vlad Filattal, de közös asztalhoz ült Mihai Ghimpu parlamenti elnökkel (az ország ideiglenes államfőjével) is, majd találkozott Vlagyimir Voronyin volt moldovai államfővel, aki jelenleg az ellenzék egyik vezetője.

Az MTI érdeklődésére elmondta: a jövő év elejére újabb látogatásra hívták meg őt vendéglátói, együttesen kell folytatni a két országnak a munkát. Magyarországgal könnyen tudnak együttműködni - mondta -, ránk lehet támaszkodni, hiszen semmi sem áll ennek az útjában, nincsenek rossz történelmi emlékek, amelyek akadályoznák a kapcsolatokat. Magyarországon jelenleg egy pragmatikus vezetés működik, remélhetőleg Chisinauban is hasonló lesz a helyzet - tette hozzá Orbán Viktor.


Hivatalos látogatáson van Moldovában Orbán Viktor
Hivatalos látogatáson van Moldovában Orbán Viktor


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: