2010-04-26 14:13:41• hírek • MTI

Orbán királysága

A Fidesz kétharmados választási győzelme bő mozgásteret biztosít számára, Orbán Viktort valóságos "királlyá" kronázták Magyarországon - írta hétfőn az Adevarul.

A bukaresti napilap nemzetközi rovatában nagy fényképpel kísért, kommentáló elemeket is tartalmazó tudósítást közölt a magyarországi választásokról. Nyomtatott kiadásának nagybetűs címében a lap azt írja: "Orbán Viktort Magyarország +királyává+ koronázták". Orbán mostantól számos reformot valósíthat meg, köztük a parlament létszámának csökkentését, a választási rendszer átalakítását, megadhatja a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak, sőt, akár az alkotmánybírók személyét is eldöntheti - olvasható a lapban.

Idézi a lap Nigel Rendellt, a londoni RBC Capital szakértőjét, aki úgy vélekedik: a külföldi befektetők megkönnyebbülten lélegeznek fel egy parlamenti abszolút többséggel rendelkező, kereszténydemokrata Fidesz győzelme láttán. A szakértő szerint Orbán így megoldhatja az előző kormányok által függőben hagyott nehéz problémákat. Ha Magyarországnak sikerül megvalósítania a szükséges reformokat, Közép-Európa egyik legvonzóbb országává válik - véli a szakértő.

Az Adevarul azt írja: a párt számára a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása élvez elsőbbséget. Egyelőre nem ismertek az ezzel kapcsolatos részletek - írja -, de Orbán Viktor és Martonyi János jövendő külügyminiszter megnyilatkozásaiból úgy tűnik: nem arról van szó, hogy a határon túli magyarság "egy tömbben" kapná meg a kettős állampolgárságot, hanem arról, hogy tagjai számára megkönnyítenék annak megadását. A lap hozzáfűzi: a szomszédos országok magyarjai ráadásul nem rendelkeznének szavazati joggal.

A Jurnalul National című napilap tényszerű tudósítást közöl, annak címében azt írja: Magyarország vagy Orbánország (Ungaria sau Orbania).


Orbán Viktor - a román lapok szerint királlyá koronázták
Orbán Viktor - a román lapok szerint királlyá koronázták


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: