2007-07-20 16:54:23• hírek • Szatmar.ro

Orbán - Csáky találkozó

Orbán Viktor Tusnádon Orbán szerint Magyarország nem teljesíti anyaországi kötelezettségét.

„Magyarország továbbra sem teljesíti az anyaországi szerep által rá hárult alkotmányos kötelezettségét” - jelentette ki Orbán Viktor, a Hargita megyei Tusnádfürdőn megszervezett XVIII Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának elnökével, Csáky Pállal való találkozót követően. A Fidesz elnök tájékoztatása szerint egyetértettek abban, hogy Magyarországon kellene megteremteni azon együttműködési formákat, amelyek a Kárpát-medencében élő magyar közösségek összehangolt működést és egymás segítését tennék lehetővé.

tusnadorban
„Korábban létezett egy működő intézményrendszer, mely kapcsán úgy éreztük hogy eleget teszünk emberi, erkölcsi és alkotmányos kötelezettségünknek - magyarázta Orbán - azonban a rendszerváltás egyik legfontosabb eredményeként számon  tartott egyeztetési fórumot lerombolták, felszámolták.” A Fidesz elnöke úgy véli: a legfájóbb veszteség az állandó értekezlet mellőzése illetve bojkottálása, ugyanis e nélkül nincs Kárpát-medencei magyar politika, a közéleti szerepet vállaló magyar politikusok közötti párbeszéd is csak esetlegessé vállt. „A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) nélkül nem tudjuk egyeztetni szándékainkról, nem tudjuk megvédeni a különböző országok területén rendszeresen bajba kerülő magyar nemzettársainkat, legyen szó egy felvidéki hölgyről vagy éppen bukaresti indíttatású koncepciós perekről” - magyarázta Orbán Viktor, aki a magyar diplomácia és belpolitika legsürgetőbb feladatának tartja a MÁÉRT újraindítását. 

 

 

A találkozón Csáky Pál vetette fel azt a gondolatot, hogy az Európai Néppárthoz tartozó magyar pártok között szorosabb együttműködést építsenek ki, amellyel Orbán Viktor egyetértett. „Ez ugyan nem pótolja a MÁÉRT egész nemzetre kiterjedő, pártok feletti egyeztetési rendszerét de mégis élő kapcsolatrendszert eredményez” - vélekedett Orbán Viktor.  

 


 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: