2010-05-17 11:04:59• hírek • MTI

Orbán Viktor új vezetési stílusáról

Kommentárban foglalkozik hétfőn a kijelölt magyar miniszterelnök, Orbán Viktor személyiségének, kormányzási stílusának új jegyeivel a Szabadság című kolozsvári napilap.

A szerző úgy látja: a Fideszt illetően a kétharmad kezdeti izomgyakorlataiból mindeddig a győzelem nyomasztó súlyára és az önmérséklet nehézségeire utaló jelek villantak elő. "Orbán Viktor - korábbi miniszterelnöki habitusától eltérően - élen jár a visszafogottságban, körültekintésben. Hosszas ellenzéki szerepvállalása és személyiségének belső fejlődése arra késztetik, hogy már az elején néhány biztosítékot beépítsen a rendszerbe" - írja a szerző, megállapítva: a közvetlen környezetében kialakított nulladik fokú döntési szinten sokkal egyenletesebb a felelősségek elosztása, mintegy enyhítendő azt a felfokozott várakozást, amely pártja, de főleg az ő személyisége iránt megnyilvánul.

Nem meglepő - véli a szerző -, hogy Orbán a sarkalatos gazdasági kérdésekben kitérő vagy semlegesen általános válaszokat adott a választásokat követő első nemzetközi sajtótájékoztatóján, ódzkodott attól, hogy a szavazatszerzési hadjárat ígéretektől szárnyaló, lendületes retorikáját egyetlen éjszaka után az államigazgatás pragmatikus, szikár, kijelentő mondatszerkezeteire váltsa.

"A konkrétumokban olyasmire koncentrált, ami rövid távon látványosan felmutatható: a közbiztonság fokozására és kiterjesztésére. Ezáltal ugyanakkor az egyik kedvenc jobbikos kampánytémát rekvirálta el, bár vélhetően tisztában van azzal, hogyha minden harmadik utcasarkon ott posztol egy rendőr, az a szociális biztonság alapfeltételeit még távolról sem garantálja" - olvasható a lapban.


Új stílusban Orbán Viktor
Új stílusban Orbán Viktor



A kettős állampolgárság körüli találgatások, véletlenként feltüntetett elszólások és áttételes utalások ugyanakkor zavaró tényezőként hatnak, hiszen most túl sokan (legújabban a parlamentből kiszorult MDF) "úsznak rá" a témára, mely az osztrák és a szlovén felet leszámítva, valamennyi szomszédos államban hullámokat ver - fejti ki a szerző.

A kommentátor szerint az Országgyűlés alakuló ülésén kétségtelenné vált: a magyar parlament a kétosztatú hatalom-ellenzék paritás és a pártfrakciók mellett újabb kritériumrendszer szerint is tagolódik: vannak székely himnuszt éneklő honatyák és azt nem daloló képviselők. "A Fidesz padsoraiból bár Vona-kodva, de mégis rázendítettek páran a Ki tudja merre... kezdetűre, meglehet, a muzikálisabb alkatúak. Hogy a Jobbik vezérének mellénykedéséről eltereljék a figyelmet" - olvasható a Szabadság cikkében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: