2020-05-01 14:33:59• hírek • Kossuth Rádió, MTI

Orbán Viktor a Iohannis-nyilatkozatról: nem tudni, provokációról vagy "balesetről" van-e szó

Nem tudni, provokációról, "balesetről" vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Klaus Iohannis magyarokat sértő nyilatkozata kapcsán.

 

Az interjúban szó volt a román elnök minapi nyilatkozatáról is - amelyben az ellenzéki szociáldemokratákat "Erdély magyaroknak adásával" vádolta -, amelyről Orbán Viktor úgy fogalmazott: az elnök személyében egy tiszteletreméltó embert ismert meg, aki kiáll az elvei mellett, így Magyarország tiszteli Romániát és elnökét. Ezért is értetlenséggel figyeli a történteket, mert ilyen mondatokat "a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából".
    

"Várok egy kicsit, hogy letisztuljon a helyzet, és megértsük, mi történt. (...) Ha persze rákényszerülünk, majd felvesszük a kesztyűt, de most nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk" - mondta, jelezve: nem tudni, provokációról, "balesetről" vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó.
    

A miniszterelnök azt javasolta, várjunk, hogy ez kiderüljön, és Magyarország inkább törekedjen a jószomszédi kapcsolatra, adja meg a tiszteletet a románoknak, de ugyanezt elvárja a Romániában élő magyarok, a magyarországi magyarok és a magyar államiság iránt is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: