2009-05-21 21:27:59• hírek • Gozner Gertrud

Orbán Viktor Szatmárnémetiben

Csütörtökön 20 órától az Európa Parlamenti kampány keretén belül lakossági fórumra került sor a szatmárnémeti Láncos templomban.

A fórumnak helyett adó Láncos templom zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Elsőként Korda Zoltán házigazda lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót a neves meghívottaknak. Ilyés Gyula polgármester kezdte a beszédek sorát, miszerint nagy megtiszteltetés, hogy városunk is vendégül láthatja e jeles személyiségeket. Ilyés reméli, hogy a most létrejött összefogás átvihető a hazai pályára is és közösségeinket erős helyzetbe hozza a romániai politikai életben is. Az, hogy sokan gyűltünk össze ma jelzés arra, hogy a választáson is sokan lesznek - fejtette ki a polgármester.

Szilágyi Zsolt EP-képviselő-jelölt szerint olyan időket élünk, amikor szükség van egymás erejére. Szilágyi kifejtette, hogy több hete járják Erdélyt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Párt, a Székely Nemzeti Tanács és az RMDSZ helyi szervezői mindenhol jelen voltak, példás összefogást mutatva. Most amikor magyar vezetőket söpörnek ki tisztségükből, döbbenünk rá mennyire szükségünk lenne arra, hogy mi nevezhessük ki őket - véli a jelölt, aki szerint a Székelyföld autonómiájáért radikálisan kell fellépnünk békés eszközökkel. Ha Európában már hivatalos nyelv a magyar, legyen itthon is az, vigyük győzelemre a magyar nyelvet - zárta mondanivalóját Szilágyi.

Tőkés László püspök, EP-képviselő úgy látja, az idők során az Európai Unió leegyszerűsödött gazdasági szövetséggé, és most azon kell munkálkodni, hogy mind gazdasági, mind kereskedelmi téren, mind kulturális örökségében Európa erőssé váljék.

A püspök emlékeztetett, hogy hat évvel ezelőtt pontosan a Láncos templomban hívták össze azt az erdélyi közgyűlést, amely zászlajára emelte az autonómia ügyét. Ezután az autonómia megkerülhetetlen részévé vált a romániai és a Kárpát-medencei politikának. Az akkori összefogás most újabb összefogást érlelt.

Erős határon túli nemzetrészekre, erős Erdélyre van szükség, valamint erős Európára, amely nem hagyja, hogy másodrangú állampolgárok legyünk. Az összefogással megállapodás született, hogy most nem Bukarest, hanem Brüsszel felé megyünk, és egy irányba húzzuk a szekeret. 15 milliós nemzet küld most képviselőket, hogy támogassanak minket Európa előtt - fejtette ki Tőkés.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szerint a politikai rendezvényeknek helyük van a templomban, mert örömmel látják mindazokat, akik hasonló értékeket képviselnek. Szükség van az identitásra, ha erősek akarunk lenni. Ha nincsenek erős identitású nemzetek nem lehet erős Európa sem. Ahhoz hogy értékeink képviselni tudjuk keresztény politikusokra van szükség Európában - összegezte mondanivalóját a katolikus püspök.

Orbán Viktor megjelenését a pulpituson hatalmas taps fogadta. A Fidesz elnöke elsőként azt a kérdést próbálta megválaszolni beszédében, hogy miben ragadható meg a keresztény politikus lényege. Egyrészt másképpen harcol, különbséget tesz a tett és a tett elkövetője között, a személyt sohasem ítéli el, csak a cselekedetet. Másrészt a keresztény politikus elismeri azt a tényt, hogy ő is bűnöket követ el. Valamint ragaszkodik erkölcsi mércéjéhez, soha nem változtat rajta.

Orbán úgy véli, hogy a jelenlegi gazdasági válság változást fog hozni mindenki életében Ez a változás fel fogja értékelni a nemzeteket, és a nemzeten szerveződő autonómia értékesebb lesz. Akik képesek nemzetpolitikát folytatni, azok a nemzetek meg fognak erősödni. Ezért érdemes kiállni az autonómiáért - derült ki a politikus felszólalásából.

A magyarországi pártelnök nem gondolja, hogy az erdélyi magyarságon belüli ellentétek hirtelen elpárologtak, hanem a politikai bölcsesség kerekedett felül, miszerint tudni kell mi a legfontosabb. Ilyenkor az ellentéteket zárójelbe kell tenni, majd későbbiekben elrendezni őket. Június hetedikén dől el, hogy milyen súlya lesz a magyar nemzetnek Európában. Ezt itt és most az összefogás útján érhetjük el, mutassuk meg hogy a magyarokkal ismét számolni kell - zárta mondanivalóját Orbán Viktor, akinek beszédét állva tapsolták meg a jelenlévők.

A beszédek sorát Csehi Árpád megyei tanácselnök zárta, aki szerint történelmi napokat élünk. Június hetedikén bizonyítsuk be, hogy egységben tudunk gondolkodni - intézett felhívást Csehi az egybegyűltekhez. A fórum záróakkordjaként a presbitérium ajándékot adott át a vendégeknek, majd az Astoria Szállóban állófogadásra került sor a helyi és regionális közéleti vezetők részvételével.

 

 


A képekre kattintva elérhető a galéria:


A Láncos templomban megszervezett fórum felszólalói
A Láncos templomban megszervezett fórum felszólalói


Zsúfolásig telt a református templom
Zsúfolásig telt a református templom


Orbán Viktor gazdasági válságról, politikusokról és összefogásról beszélt.
Orbán Viktor gazdasági válságról, politikusokról és összefogásról beszélt.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: