2011-02-22 09:38:37• hírek • MTI/AFP

Orális szex és a daganatos kockázat

Növelheti a rosszindulatú daganatos megbetegedések kockázatát az orális szex - jelentették be a legnagyobb amerikai tudományos társaság, az AAAS éves kongresszusán Washingtonban az Ohiói Állami Egyetem kutatói, akik további vizsgálatokat sürgettek annak bizonyítására, hogy a döntő többségükben fehér férfiakat sújtó szájrákos megbetegedésekért a humán papillomavírus okolható-e.

A humán papillomavírusnak (HPV), amely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat, 150-nél több típusát azonosították. Egyesek szemölcsöt, mások szubakut lefolyású fertőzést idéznek elő, amely daganatot megelőző állapotot is jelenthet. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrák és az egyéb genitális karcinómák több mint 90 százaléka összefügg a humán papillomavírussal. Mint Maura Gillison, az Ohiói Állami Egyetem onkológusa rámutatott, 1974 és 2007 között a szájrákos megbetegedések száma 225 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, az esetek döntő többségében fehér férfiaknál fejlődött ki a daganat.

"Az Egyesült Államokban a HPV-fertőzéssel kapcsolatos szájrákos megbetegedések gyakoribbak, mint a dohányzás miatt kialakuló szájüregi daganatok, holott a világ többi részén változatlanul a nikotin e tumorféleség kifejlődésének fő oka" - emelte ki Gillison, aki szerint a legfontosabb kockázati tényező a partnerek száma. Egy korábbi vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a személyeknél, akik életük során hat vagy annál több partnerrel folytattak orális szexet, nyolcszoros a kockázata, hogy HPV-fertőzéssel kapcsolatos fej- vagy nyaktumor alakul ki.

"Növekszik a szájrák gyakorisága, mégpedig a fiatal fehér férfiak körében, de nem tudjuk megmagyarázni a jelenség okát, nem tudjuk egyértelműen kimutatni bizonyos szexuális szokások és a betegség közötti kapcsolatot. Ugyan sok éve ismert a HPV-fertőzés és a méhnyakrák közötti összefüggés, jelenleg pedig már védettséget nyújtó vakcinák is léteznek, további vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy a vírus közrejátszik a szájrák gyakoriságának növekedésében is" - fogalmazott Gillison.



Azoknál a személyeknél, akik életük során hat vagy annál több partnerrel folytattak orális szexet, nyolcszoros a kockázata, hogy HPV-fertőzéssel kapcsolatos fej- vagy nyaktumor alakul ki

 

Azoknál a személyeknél, akik életük során hat vagy annál több partnerrel folytattak orális szexet, nyolcszoros a kockázata, hogy HPV-fertőzéssel kapcsolatos fej- vagy nyaktumor alakul ki


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: