2017-05-13 15:47:35• hírek • Kocsis Zoltán

Órákig zárva volt a Hegyi úti vasúti aluljáró

„Huszonhárom éve, mióta az Apaservnél dolgozom, nem emlékszem ilyen hirtelen lezúduló ekkora mennyiségű csapadékra”, mondja a Hegyi (Lucian Blaga) úti vasúti aluljáróban zajló szivattyúzást irányító férfi.

„Annyi eső esett, hogy a kanálisok pillanatok alatt megteltek. A víz nyomásától több kanálistető is szabályosan kilőtt a helyéről. Szerencsére ekkor már le volt zárva az út, mert komoly problémákat okozott volna, ha valamelyik kanálistető ráesik egy autóra” - folytatta. „Azon csodálkozom, hogy a meteorológiai hivatal nem adott ki még csak sárga jelzésű riasztást sem Szatmár megyére, pedig amit most megélünk, az narancssárga kéne legyen”, tette hozzá.

Ennek ellenére az Apaserv és a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU) készenlétben állt délelőtt óta. Ennek tudható be, hogy az aluljárót is időben le tudták zárni a közúti forgalom elől. A kanálistetőkre pedig teherautókat parkoltak, hogy rögzítsék azokat!

A Hegyi úti aluljárót 14.45 körül zárták le és kevéssel 17.00 óra után nyitották meg ismét. A forgalmat addig is a Rosetti és a Closca utcára terelték. Jelentős mennyiségű víz gyűlt össze a Batizi úti aluljáróban is.

A legnagyobb mennyiségű csapadék azonban nem Szatmárnémetiben esett az elmúlt 24 órában, hanem az Avas környékén. Kányaházán például több mint 37 liter eső hullott négyzetméterenként az elmúlt 24 órában. Ezt már Vasile Andries, a Vízgazdálkodási Igazgatóság megyei vezetője árulta el kérdésünkre. Ennek a rengeteg mennyiségű csapadéknak köszönhetően jelentősen megnőtt a Turc patak szintje, a víz több helyen is eléri a töltést. Jelentős emelkedés várható továbbá a Valea Rea patak esetében is.

A Szatmár megyére lehullott csapadékmennyiség adatai azonban rendkívül szélsőségesek: a Kraszna vízgyűjtő területének egyes pontjain csak 6-7 liter hullott négyzetméterenként. Vasile Andries becslései szerint nagyobb gondok nem várhatóak, köszönhetően annak is, hogy a pénteki esőzések előtt kifejezetten alacsony volt a vízszint a megye vízfolyásain.

Rendkívül sok riasztás futott be az ISU diszpécserszolgálatához is, árulta el Adriana Pop sajtószóvivő. Részleteket későbbre ígért, azt azonban elmondta, komolyabb beavatkozásra sehol nem volt szükség. Utcára, illetve járdára dőlt három fa: kettő Szatmárnémetiben a Ialomitei és a Fagarasului utcában, egy pedig Kányaházán. Bikszádon egy udvarról szivattyúzták ki a vizet a készenléti felügyelőség munkatársai, Szatmárnémetiben pedig három lakóház és egy tömbház pincéjéből. Víz öntötte el a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályának pincéjét is. „Ebben a pillanatban tíz kolléga van folyamatosan terepen és mennek egyik helyszínről a másikra”, fogalmazott 17.15-kor Adriana Pop. ​

Ezzel együtt Szatmárnémeti számtalan pontján teltek meg a csatornák, akár több tíz centiméter víz is elborította a megyeszékhely utcáit. Tekintve, hogy az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet sárga jelzésű árvízriasztást rendelt el Szatmár megye több vízfolyására is vasárnap délutánig, még további jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk.

A Facebookra feltöltött fényképek tanúsága szerint így nézett ki szombat délután a Szamos piac környéke...

... és a Busteni utca

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: