2019-12-19 12:54:11• hírek • Bede Emőke

Optimistán vág neki tizedik Dakarjának Gyenes Emánuel

Izgalmasan indul a 2020-as esztendő Gyenes Emánuel számára, az Autonet Motorcycle Team színeiben induló motoros ugyanis immár tizedik alkalommal vág neki a világ egyik legnehezebb motorversenyének, a Dakar-ralinak. Mindannyiunk Manija az előző évekhez hasonlóan most is a Marathon, illetve a Malle Moto kategóriákban indul majd – derült ki a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Gyenes a 2019-ben már megedződött 450-es KTM nyergében áll majd rajtvonalhoz, így ebben a tekintetben nincs számottevő újdonság, viszont a Dakar helyszínét illetően annál is inkább. A rali ugyanis elhagyja Dél-Amerikát, Argentína, Bolívia, Peru, Chile vagy éppen Paraguay után új országban veti meg a lábát. A versenyzők 2020-ban már a közel-keleti Szaúd-Arábiában tehetik próbára képességeiket.


„A szaúd-arábiai terep mindenkinek újdonság lesz. Azt mondják, hogy a terep 75 százaléka homokos. 12 nap alatt 8500 kilométert teszünk meg és szokás szerint lesz egy pihenőnap is. A szervezők már az első nap próbára teszik a mezőnyt: eddig az első nap 80-100 kilométeres táv volt, most 320 kilométer vár ránk bemelegítésnek, a leghosszabb táv pedig 890 kilométer lesz” – ismertette a verseny új felállását Mani. A 2020-as Dakar azonban nem csak a terep újdonsága állítja kihívás elé a motorosokat, hanem a versenykörülmények révén is, hiszen míg nappal akár 25-30 Celsius fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála, addig éjszaka nem ritka a 0 vagy -5 fokos hideg sem.


Az embert próbáló körülmények és az egyre erősödő mezőny ellenére Gyenes Emánuel optimistán tekint a jövőbe: a Malle Moto kategóriában egyértelműen diadalmaskodni szeretne, de a Marathonban is megcélozza a Top 30-at.


„A tavalyi évvel ellentétben idén örömmel jelenthetem, hogy fizikai szempontból 100 százalékban fel vagyok készülve, az utóbbi időszak edzéseinek köszönhetően pedig igazán formában vagyok. Az előző Dakar előtt sajnos eltört a karom, de szerencsére most minden ilyen jellegű akadály elhárult előlem. Ugyanazzal a motorral állok rajtvonalhoz, mint tavaly, de teljesen szétszedtük, megtakarítottuk, az alkatrészeket cseréltük, és elvégeztük a szükséges javításokat is. Mindezeket figyelembe véve azt mondhatom, hogy én is és a motorkerékpárom is a készen állunk rá, hogy elérjük a kitűzött célokat. Köszönöm a szponzoraimnak: az Autonetnek, a Vartának, a Mobil1-nek éa s Schlemmernek. Támogatásuk nélkül a 2020-as indulásom egész biztosan meghiúsult volna” – fejtette ki Mani.



Sajtói kérdésre a motoros megerősítette, az utóbbi két-három évben sem a Szatmár Megyei, sem a Városi Tanács nem támogatta a Dakaron való részvételét, mi több, még csak választ sem kapott az általa benyújtott kérvényekre. Ezzel kapcsolatban Ilonczai Tamás, az Autonet Import Kft. marketingigazgatója elárulta, bármily meglepő, de idén a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal képviselőivel egyeztettek, akik a következő Dakaron nagy örömmel támogatnák a szatmári Dakar-hőst.


„Mi Manira mindig úgy tekintettünk, mint egy szatmári márkanév, melyet közösen kell támogatnunk. Hatalmas pénzösszegekről beszélünk most, melyeknek több mint felét az Autonet saját forrásaiból is biztosítani tudja. Szerencsére vannak még más, világviszonylatban is elismert szponzoraink, velünk van a Mobil1 és a Varta, a Szatmárnémetiben is jelenlévő Schlemmer pedig egy kisbusszal segíti a csapatot. Ideális esetben a polgármesteri hivatal és a megyei tanács támogatására is számítanánk, de valószínűleg erre a következő években sem fog sor kerülni. Épp ezért mindenképpen mérlegelni fogjuk azt a lehetőséget is, hogy a Kolozsvári Sportklubbal közösen pályázzunk meg egy olyan támogatást, mely segítheti motorosunkat az előrehaladásban. Mani még fiatal, maximális motivációval és inspirációval rendelkezik, kár lenne épp most bedobni a kendőt. Ha helyben nem találunk segítséget, akkor elfogadjuk a máshonnan jövő támogatást is, és mindenképp folytatjuk ezt a nagyszerű sorozatot” – közölte Ilonczai.


Ezzel kapcsolatban Gyenes Emánuel elárulta, éves költségei több mint 100 ezer euróra rúgnak: csak a Dakarra való beiratkozás 16 ezerbe kerül, melyhez még jönnek a szállítási költségek, illetve a motor felkészítésének és az új alkatrészeknek a költségei. Emellett nem szabad elfeledkeznünk azokról a versenyekről sem, melyek úgymond formában tartják Manit: nemrég ért véget például a magyar enduro-bajnokság, ahol sorozatban harmadszor állt a dobogó élére az Autonet Motorocycle Team versenyzője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: