2014-05-14 19:32:24• hírek • MTI

Optimista jóslatok

Liviu Voinea költségvetésért felelős miniszter arra számít, hogy az első negyedévben legalább 3,5 százalékkal nőtt a román gazdaság a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A minisztert az Agerpres hírügynökség idézte szerdán. A tárcavezető kifejtette, hogy az ipari termelésre és a fogyasztásra vonatkozó, már nyilvánosságra hozott első negyedévi eredmények alapján számít a gazdaság várakozáson felüli teljesítményére. Az első negyedévben több mint 10 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi hasonló időszakhoz képest a román statisztikai intézet adatai szerint.

A miniszter derűlátó a bruttó össztermék (GDP) egész éves alakulását illetően is, hiszen szerinte a GDP-bővülés 2014-ben elérheti a 4 százalékot is. A román kormány tavaly év végén az idei költségvetés kidolgozásakor 2,2 százalékos növekedést vetített előre, és most is ez a hivatalos adat.

A Piraeus Bank elemzői a hét elején közölték, hogy várakozásaik szerint az első negyedévben a térségben Romániában jegyzik majd a legnagyobb gazdasági növekedést. A román országos statisztikai intézet csütörtökön hozza nyilvánosságra a román GDP alakulására vonatkozó első negyedévi gyorsjelentését.    

A gazdaság tavaly várakozáson felül teljesített, és 3,5 százalékkal nőtt 2012-höz képest, miután a hatóságok eredetileg 1,6 százalékos növekedést vetítettek előre

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: