2014-02-14 12:17:15• hírek • MTI

3,5 százalékkal bővült a román gazdaság tavaly

Minden várakozást meghaladó mértékben nőtt tavaly a román gazdaság, a GDP 3,5 százalékkal bővült - derült ki  a román statisztikai intézet pénteki jelentéséből.

A kormány eredetileg 1,6 százalékos tavalyi gazdasági növekedéssel számolt, később 2,2 százalékra növelte a várakozást, január végén pedig már 2,8 százalékra módosította.

A negyedik negyedévben 5,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), a kiigazított érték szerint 5,1 százalékos volt a növekedés a tavalyelőtti utolsó negyedévhez képest. Az előző, a harmadik negyedévhez képest a GDP 1,7 százalékkal bővült.

A román országos statisztikai intézetnek ez volt az első becslése a tavalyi utolsó negyedévi GDP alakulásáról. Részletesebb adatok március 5-én lesznek.

Gazdasági elemzők egyhangúlag egyetértenek abban, hogy a román GDP növekedése elsősorban a rendszerváltás óta rekordmértéket elérő exportnak, a kiváló mezőgazdasági évnek és az ipari termelés növekedésének köszönhető.

A kormányszervek az idén 2,2 százalékos GDP-bővülésre számítanak, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett.

2012-ben a román gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal javult, 2011-ben pedig 2,2 százalékos növekedést regisztráltak. A mostani növekedés a legnagyobb a nemzetközi gazdasági-pénzügyi válság kirobbanása óta, amely keményen sújtotta a román gazdaságot is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: