2016-09-23 17:33:06• hírek • MTI

Oprea lemond a szenátori mandátumról

Lemond szenátori mandátumáról Gabriel Oprea volt román belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, akit a korrupcióellenes ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsít.

A politikus pénteken egy közösségi oldalon jelentette be lemondását, miután a szenátus a hét elején elutasította az ügyészség azon kérését, hogy bűnvádi eljárást indíthasson Oprea ellen. A felsőház döntése nagy felháborodást váltott ki Romániában, csütörtökön több ezer ember vonult utcára emiatt.

A politikust gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják az ügyészek, amiért tavaly októberben a konvoját felvezető rendőrök egyike halálos közúti balesetet szenvedett. Az ügyészség szerint Oprea jogtalanul használt rendőröket konvoja felvezetésére.

Oprea már csütörtökön kérte, hogy a szenátus ismételje meg a szavazást, de nem volt egyértelmű, hogy a házszabály szerint ez törvényes lenne. A Facebookon közzé tett pénteki bejegyzésében, közölte, nem akar a mentelmi jog mögé bújni, és mivel a szavazás megismétlése vitatott, ezért döntött a lemondás mellett. Jelezte, jövő héten fogja benyújtani lemondását, amely attól kezdve lép érvénybe, hogy a felsőház is tudomásul veszi.

Az Oprea-ügyben pénteken Klaus Iohannis államelnök is megszólalt még mielőtt a volt kormányfőhelyettes bejelentette volna lemondási szándékát. Az elnök bírálta a szenátorokat és a pártokat, amelyek  - mint mondta - továbbra sem hajlandók elfogadni, hogy jogállamban valakinek az ártatlanságáról vagy bűnösségéről csak az igazságszolgáltatás ítélkezhet. Iohannis szerint ezt a problémát tartósan a választók oldhatják meg úgy, hogy szavazataikat nem a  korrupt jelölteket indító pártokra adják. Romániában december tartanak parlamenti választást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: