2009-07-13 13:51:02• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Operált a román államfő

A páciens egészséges és pirospozsgás volt, mégis megoperálták, de büszke lehetett rá, mert a műtő kéz magáé a miniszterelnöké volt.

Emil Boc román kormányfő nem is akármilyen beavatkozást végzett a műtőasztalon heverő betegen: magtalanította. Az "egészséges beteg" ugyanis nem volt más, mint egy paradicsompaprika, amelyet a magas rangú politikus a Floerasca fővárosi kórházban tett látogatása alkalmával fosztott meg magjaitól a Da Vinci sebészrobot segítségével. Tette ezt oly ügyesen, hogy a paprikán még a heg nyoma is alig látszott.

A Da Vinci sebészrobot külföldön is ismert, először 2007 márciusában próbálták ki Magyarországon, amúgy a modern kor e technológiai remekét már több éve alkalmazzák az Egyesült Államokban és Európa számos országában. Orvosok és betegek egyaránt élvezik előnyeit, amelyek abból adódnak, hogy az eddig tíz-tizenöt centis vágást igénylő, laparoszkópiás eljárással nem kivitelezhető műtéteket a műszer segítségével egy-két centis sebet ejtve is el lehet végezni. A robottal olyan területeket is elérhet a műtőorvos a szervezeten belül, ahol az emberi kéz esetleg kárt okozhat. A műszer "keze" nem remeg, csökkenti a fertőzés veszélyét, kevesebb vérveszteséget okoz, és lerövidíti a lábadozási időt.

Az operációt mindvégig "kipirultan" elviselő paradicsompaprikának persze nincs szüksége lábadozásra, de megműtésének híre gyorsan lábra kapott a médiában, melynek pártosabbik része nem is annyira a technika vívmányát, hanem a demokrata-liberális pártelnök kormányfői kézügyességét igyekezett dicsérni a gazdasági válság költségvetési nehézségei közepette.
A bemutatónak ugyanis éppen az a tétje, hogy Románia megvásároljon-e tízmillió euróért öt Da Vinci robotot.

A román egészségügynek is meg kell alaposan fontolnia, mire ad ki pénzt ezekben a zord időkben. A paprikaműtét nyílván egy hasznosnak ítélt pénzkiadásról igyekezett meggyőzni azokat, akik esetleg félnek attól, hogy a Nemzetközi Valutaalap illetékesei felpaprikázódnak a költekezések miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: