2020-02-08 08:11:19• hírek • hirado.hu

Önvezető autó viszi házhoz a pizzát Houston utcáin

Fotó: Nuro
Fotó: Nuro

Az Egyesült Államok szövetségi kormánya jóváhagyta egy Szilícium-völgyben tevékenykedő startupnak, hogy több ezer önjáró szállító járművet teszteljen az ország utcáin.

Az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma szerint a kaliforniai Mountain View-ban bejegyzett Nuro nevű cég az elkövetkező két évben akár ötezer darabot hozhat forgalomba az R2 autonóm járművei közül – írta a CNN.
 

Az R2 nincs felszerelve kormánykerékkel, pedálokkal vagy oldalsó tükrökkel, mivel úgy tervezték, hogy személyzet nélküli szállítóeszközként szolgáljon. A felhasználók a jármű oldalán lévő nagy rekeszeket kinyitva juthatnak hozzá a rendelt termékeikhez. A szövetségi kormány tájékoztatta az önvezető autókat fejlesztő vállalatokat arról, hogy mentességet kérhetnek a járműszabványok alól annak érdekében, hogy az innovatív technológiákat gyorsabban lehessen bevezetni az utakra.
 

Az R2-nek nem kell az általános biztonsági követelményeknek megfelelnie

A Nuro az első olyan társaság, amely mentességet kapott a közlekedési minisztérium szövetségi gépjármű-biztonsági szabványai alól, melyek az autókba szerelt kötelező biztonsági megoldásokról rendelkeznek, beleértve a légzsákokat és a biztonsági öveket.
 

Az R2 az alacsony sebességű járművek besorolásába esik, így nem kell ugyanazoknak a biztonsági követelményeknek megfelelnie, mint a hagyományos autóknak. Az alacsony sebességű járművek maximum 40 km/h sebességgel közlekedhetnek, súlyuk pedig nem haladhatja meg az 1135 kilogrammot.
 

Mivel egy alacsony sebességű önvezető szállító járműről van szó, bizonyos biztonsági feltételeknek, amelyeket a részlegünk hagyományosan előír – mint az embereket szállító járművekre szerelt tükrök és szélvédők – már nincs értelme” – mondta Elaine Chao szállításügyi miniszter.

 

A közeljövőben csak Houstonban tesztelnek

A Nuro bejelentette: kezdetben hat körzetben telepíti az R2-t Houstonban, így a társaság a szolgáltatása 160 ezer lakosra terjed majd ki. Bár pontos dátumot még nem közöltek, a már bejelentett együttműködések alapján a Domino’s pizza és a Walmart lesznek az első ügyfeleik. Kezdetben az R2-t egy emberi sofőrrel ellátott jármű követi majd, aki figyelemmel kíséri az önvezető szállítót és távolról beavatkozik, ha szükséges. A Nuro az első évben csak néhány száz modell legyártását tervezi, és egyelőre csak Houstonra koncentrál a tesztekkel.
 

A cég úgy kalkulált, hogy a következő generációs R3 megjelenése után több ezret készít majd el az új prototípusból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: