2009-02-20 10:30:17• hírek • MTI

Önpusztító HIV vírusok

Felgyorsítja egy új szer a szervezetbe jutott HIV-vírusok mutációs folyamatát, oly mértékben, hogy a rettegett kórokozók abba belepusztulnak. Az amerikai kutatók által KP-1461-nek jelzett medicina AIDS-fertőzöttek millióinak adhatja vissza a reményt, ha az ellenőrző kísérletek után terápiás célra való alkalmazását engedélyezik.

A világon több millió ember él a haláltól rettegve, mert már egy enyhe betegségnek sem képes ellenállni a szervezetük. A fertőzés egyre terjed, s e tendencia alól Románia sem kivétel. Ezért különösen ígéretes, hogy a seattle-i (USA) Koronis Pharmaceutical gyógyszergyár kutatóinak sikerült egy, a HIV támadó vírusait önirtásba kényszerítő gyógyszer-alapanyagot kifejleszteni.

Mint az intézet internetes portálján és szakmai folyóiratuk, a Koronis Pharma Rewiev 2009. évi 1. számában közzétették, a KP-1461 jelzésű anyagukhoz hasonló elven működőket másutt (például a Washingtoni Egyetemen, Robert Smith biológus irányításával) a hepatitisz-C és a nílusi betegség vírusainak megfékezésére - kísérletekben - már sikerrel alkalmazzák. Eljárásuk lényege, hogy a szervezetet támadó vírusoknak a gyógyszerekhez gyorsan alkalmazkodó átalakuló képességét újfajta gyógyszerekkel annyira felgyorsítják, hogy a változtatásokba belepusztulnak. Ám a HIV vírusai az ismert gyógyszer-anyagoknak eddig ellenálltak.

A mutációt serkentő sokféle, vizsgált vegyi anyag közül viszont a Koronis új szere, a KP-1461 a HIV-vírusok esetében is hatásosnak bizonyult. Amikor a fertőzéssel a szervezetbe jutott HIV-vírus megtámadja áldozata sejtjeit, azok kétszeresen csavarodó DNS molekuláiba hatol. A kettős spirált megtéveszti, mire a sejtek a betolakodót is sajátjuknak vélik és szaporítani kezdik. Az ismert legújabb gyógyszerek ezt a szaporítást már képesek megállítani, ám a szervezetben már HIV-essé változtatottakra nincs ilyen hatásuk. Amellett a HIV-vírusok képesek az újabb- és újabb gyógyszereknek is ellenállóvá alakulni, mutálódni. A megfertőzöttet így továbbra is fenyegeti, hogy egy másik fertőzésnek esik áldozatul, mert szervezetének ellenállóképességét vészesen meggyengítette a HIV-vírusok támadása. A KP-1461 azonban olyan nagymértékben felgyorsítja a kórokozók önváltoztatását, hogy azok a mutációs rohamban elpusztulnak, gyakorlatilag kiirtják önmagukat.

A 2008-as év egyik legjelentősebb gyógyszerészeti felfedezését most világszerte vizsgálják a HIV megfékezésére hívatott kutató laboratóriumok. Széles körű alkalmazhatóságáig természetesen a KP-1461-nek is alapos és hosszas ellenőrző vizsgálatokon kell bizonyítani a hatékonyságát és hogy nem okoz jelentős mellékhatásokat.

Sikeres volt a kutatómunka.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: