2018-06-06 07:24:54• hírek • Oszkó Viktória

Online szerelem, lelki sebek, családon belüli erőszak: előadáson a Refi diákjai

A csíkszeredai Áradat Egyesület és az RMDSZ Nőszervezetének közös iskolai tájékoztató programsorozata, felbuzdulva a tavalyi sikereken idén is folytatódik.

A kezdeményezés célja az, hogy az iskolás gyerekek naprakészebb információkat szerezhessenek arról, milyen formában is érintheti a családok, illetve baráti társaságok tagjait fizikai- vagy éppen lelki erőszak, különös tekintettel a nők elleni fellépésekre.


A Nőszervezet Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmának (NEEEM) egyik központi eleme a mentalitásváltás, ezért tartja fontosnak a szervezet, hogy iskolásokat is bevonjanak a programba, és már fiatalkorban elkezdjenek beszélni a témáról, annak súlyos társadalmi jelentőségéről.


Rögtön felmerül a kérdés: vajon nem túl fiatalok még ezek a gyerekek ahhoz, hogy ilyen mély, nehéz témákat boncolgassanak? A szakember szerint nem. Dicu Anastazia pszichológus elmondta, hogy jellemzően annyira lerövidült mára a gyermekkor, annyit változott a fiatalok mentális és fizikai érettsége, hogy nem túlzás azt állítani, már egy 13 éves gyereknek is lehetnek kapcsolatai, sőt, akár szexuális tapasztalatai, a baráti és egyéb társas érintkezésekről pedig még nem is beszéltünk.


Akárhonnan is nézzük, felgyorsult a világ, gyermekeink, akikről azt gondoljuk, még sokáig tudunk rájuk vigyázni, kiderül, hogy a felnőttekéhez hasonló élettapasztalatokat szereznek a saját kis világukban, a maguk módján, ráadásul sokszor egyedül akarnak megbirkózni az előttük tornyosuló nehézségekkel és megválaszolatlan kérdésekkel, amelyek persze nagyon összetettek lehetnek.



Ez az oktatóprogram, amin 14 és 18 év közötti fiatalok vesznek részt „Az élet ERŐszakos oldala” elnevezést kapta, témája pedig a bántalmazás családi-, iskolai- és párkapcsolati téren egyaránt.


A Református Gimnáziumban tett látogatása során olyan érdekes, mindenkit foglalkoztató beszédtémákat hozott fel a szakember, mint amilyen például az online szerelem megélése. Biztosan sokaknak ismerős a mai modern világban a szituáció, amikor akarva-akaratlanul is beszédbe elegyedünk valakivel az internet világában, akit még sohasem láttunk.


Kapcsolatok alakulhatnak ki, valóságosnak vélt, de igazából hamis érzelmi szálakat köthetünk valakihez, aki nem is tartozik a hétköznapi világunkhoz. Sokszor nem vesszük észre, milyen szinten képesek irányítani, befolyásolni, lelkileg terrorizálni bennünket olyan emberek, akik valójában soha nem álltak közel hozzánk. A lelki nyomásgyakorláshoz pedig nem is kell nagy dolgokra gondolnunk, elég, ha tudatosítjuk magunkban, hogy egy olyan ember felügyeli a mindennapjainkat, olyan valakinek számolunk el a döntéseinkkel, a tetteinkkel, akivel nem is beszélhetünk konkrét lelki kötelékekről.


A pszichológus szerint fontos, hogy tudjunk különbséget tenni valóság és képzelet között, hogy olyan valakit találjunk magunknak, akivel hasonló az értékrendünk, akivel képesek vagyunk kölcsönösen tisztelni egymást. Sokat számíthat a fiataloknak, ha egyezik akár a zenei ízlés, vannak közös beszédtémák, tehát a cél egy egészséges, szabadságra, és legfőbbképpen bizalomra és szeretetre épülő kapcsolat kialakítása, ahol a kommunikáció megfelelően működik.


A Szatmárnémeti Református Gimnáziumban május 6-án, szerdán délelőtt 8.00 órától délután 13.00 óráig ültek össze a diákok a tanácsadásra, a programsorozat következő állomása a Tasnádi Technológiai Líceum lesz, utána pedig a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceumban folytatódik.


Mindegyik helyszínen Dicu Anastazia pszichológus szakember foglalkozik a fiatalokkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: