2016-04-25 16:03:30• hírek • Szatmar.ro

Fiatal önkéntesek körútja

A Szatmári Református Gimnázium IX A, IX B, IX C, X A, X B, X C osztályos tanulói az Iskola másképp hetében egy őket foglalkoztató téma feldolgozásában vettek részt. Ez a téma pedig az Önkéntesség.

A 2016. április 22-i esemény volt az első állomása a „Fiatal önkéntesek körútja"- „Caravana Tânărului voluntar" nevet viselő akciónak. Ez a program a Szatmári Egyházmegyei Caritas szervezet egyik futó pályázata keretében zajlik. Főpályázó a Nagyváradi Caritas Catolica Egyesület és három megyét átfogó önkéntes-hálózat kiépítését tűzte ki célul. A regionális önkéntes-hálózat megalakítása Bihar, Szatmár és Szilágy megyékre terjed ki és a szociális területen tevékenykedő civil szervezetek támogatására irányul a Svájci-Román Együttműködési Program anyagi finanszírozásával. A 2016. február 1-jén indult pályázat másfél éven keresztül támogatja az önkéntesség népszerűsítését civil szervezetek bevonásával, a tanintézmények diákjai körében. A programban résztvevők felkészítésben vesznek részt, hogy az önkéntességben rejlő lehetőségeket minél jobban ki tudják aknázni a helyi közösségek és a társadalom javára. Egy weboldal is készül, ahol az önkéntes lehetőségek adatbázisa és térképe is elérhető lesz az érdeklődök számára.

Az iskolai program keretében a fogalom közös meghatározása volt a kiinduló pont. A résztvevők hozzászólásai alapján született egy saját meghatározás, amit Turi Szilárd X. A osztályos tanuló foglalt össze „Az önkéntesség az a tevékenység, amit szabadidődben teljesen ingyen csinálsz, amivel a rászorulóknak segítséget nyújtasz, ezzel nekik örömet, magadnak pedig tapasztalatot szerzel."

Kiscsoportos munkában a fiatalok olyan kérdésekre keresték közösen a választ mint: Milyen egy belevaló önkéntes? Milyen területeken lehet önkénteskedni? Miért jó az önkéntesség egy önkéntesnek? Milyen a vonzó önkéntes lehetőség? Mit biztosít a fogadószervezet? Miért jó az önkéntesség a társadalomnak? Hol tudja kamatoztatni az önkéntes az önkéntesség által szerzett tapasztalatokat?

Az elhangzottak alapján a vonzó önkéntes lehetőség az, amit az ember szívesen és örömmel végez. Ehhez kell, hogy a fogadó szervezet biztonságos munkakörülményeket, megfelelő eszközöket, felszerelést, felkészítőt, választási lehetőséget és jó légkört biztosítson. Az önkéntesség által tapasztalatokat lehet szerezni, amik segíthetnek a pályaválasztásban, növelik a szociális érzékenységet és hozzájárulnak az önbizalom növeléséhez. Ez egy lehetőség a szabadidő hasznos  eltöltésére és az itt szerzett tapasztalatokat az életben lehet kamatoztatni. A társadalom számára az önkéntesség egyik hozadéka az, hogy megerősíti az emberi közösségeket és erősebbé teszi az összetartozást, képviseli az egyenlőséghez való jogot, segít kialakítani az egyenlő, elfogadható társadalmi osztályokat.

A program sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a találkozó után több diák helyben beiratkozott önkéntesnek. Örvendetes ez a lelkesedés és bárkinek érdemes belekóstolni, mert csak nyerni lehet belőle.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: